Amalkan 5 Perkara Ini Buat Melancarkan Rezeki

Semua makhluk hidup di dunia ini dilahirkan dengan rezeki mereka masing-masing. Rezeki dibahagikan kepada dua perkara, sesetengah tidak memerlukan usaha kita seperti udara dan lima pancaindera, dan rezeki yang mesti dituntut seperti bekerja dan kesihatan.

Pada dasarnya, rezeki telah disediakan. Tugas kita hanya untuk berusaha meraih kekayaan dengan bekerja atau melalui perniagaan. Walau bagaimanapun, usaha semata-mata kadang-kadang tidak mencukupi, walaupun kita sudah membanting tulang kita.

Berikut ini 5 amalan untuk menemani usaha anda. Dijamin nasib anda akan lebih lancar.

1. Berdoa

Foto: bilikwallpaper.blogspot.com

“Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu pengetahuan yang berguna (bagi d1ri saya send1ri dan yang lain), rezeki halal dan amalan yang diterima (di sisi-Mu dan mendapat ganjaran yang baik).” — HR Ibn Majah, no. dan Ahmad 6: 305, 322.

Ya, doa adalah senjata yang kuat untuk menemani segala usaha. Doa dan usaha adalah dua perkara yang tidak dapat dilepaskan. Ikhtiar adalah usaha terbaik untuk menjemput rezeki, dan doa meminta yang terbaik untuk semua yang telah kita lakukan.

Dan yakinlah bahawa setiap doa kita akan didengari dan dijawab, sememangnya dalam cara yang dikehendaki Allah.

2. Solat Dhuha

Foto: the-faith.com

“Allah Ta’ala berfirman: Wahai anak Adam, janganlah engkau tinggalkan empat rakaat solat di awal siang (di waktu Dhuha). Maka itu akan mencukupimu di akhir siang.” — (HR. Ahmad (5/286), Abu Daud no. 1289, At Tirmidzi no. 475, Ad Darimi no. 1451. Syeikh Al Albani dan Syeikh Syu’4ib Al Arnauth mengatakan bahawa hadis ini sahih)

Sudah menjadi rahsia umum jika solat Dhuha merupakan saranan ibadah agar rezeki kita dilancarkan, seperti yang disebutkan dalam hadis di atas. Bukan sahaja rezeki yang berkelanjutan, solat Dhuha juga mempunyai manfaat lain, sama seperti pahala Umrah.

3. Sedekah

Foto: me.me

Dan barang apa yang kamu nafkahkan, maka Allah akan menggantikannya dan Dia adalah pemberi rezeki yang terbaik. “(Q.S. Saba: 39)

Dalam pandangan jelas, kekayaan kita akan berkurangan apabila bersedekah. Tetapi hakikatnya, pemberian sedekah sebenarnya akan menggandakan kekayaan kita. Mengapa? Kerana orang yang akan menggantikannya adalah Allah. Dan Allah adalah yang sebaik-baik permberi balasan.

4. Silaturahim

Foto: Instagram.com/hanan_attaki

“Sesiapa yang mahu dilapangkan rezekinya dan dilanjutkan usianya, hendaklah dia menyambung tali silaturahim.” (H.R. Bukhari Muslim)

Dengan silaturahim, bermakna kita meningkatkan persahabatan dan mengembangkan rangkaian. Peluang kita juga tersedia untuk memudahkan rezeki sama ada perniagaan atau mencari pekerjaan.

Menjaga silaturahim tidak hanya setakat berkunjung, tetapi juga mewujudkan komunikasi dan bertegur sapa. Dengan persahabatan, kita juga dapat berkongsi pengetahuan yang berguna untuk kehidupan.

5. Takwa

Foto: Instagram.com/therealfatih

Barangsiapa yang bertawakkal kepada Allah, nescaya Allah akan memberi jalan keluar, dan memberi kepadanya rezeki dari arah yang tak disangka-sangka. Dan sesiapa yang bertawakkal kepada Allah, sesungguhnya Allah akan mencukupkan (keperluannya). Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan (yang Dia kehendaki). Sesungguhnya Allah telah mengadakan ketentuan bagi tiap-tiap sesuatu. ” — (Surah Ath-Thalaq [65]: 2-3)

Kita pasti ingin segala keperluan kita akan disempurnakan dan diberkati, dan seperti dalam ayat di atas, Allah telah menjanjikan akan memberikan jalan keluar dari setiap permasalahan dan rezeki yang tak kita sangka-sangka. Tetapi dengan satu syarat, yakni ketakwaan.

Takwa ertinya kita selalu menjaga d1ri kita untuk tetap di jalan Allah dengan melakukan segala perintahnya dan menjauhkan d1ri dari yang dilarangnya. Selagi kita boleh berada di jalan yang betul, Allah akan sentiasa menyediakan jalan keluar dan rezeki yang diberkati.

Itulah 5 amalan yang boleh melancarkan rezeki kamu dan ingatlah rezeki itu tak hanya dalam bentuk wang ringgit, tetapi juga dalam bentuk kesihatan, kebahagiaan dan ketenangan yang malah lebih berharga daripada wang.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Aliffchannel.com

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Amalkan 5 Perkara Ini Buat Melancarkan Rezeki"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*