8 Kebaikan Apabila Anda Membela Haiwan Dirumah

  Haiwan Pelih4raan. Haiwan pelih4raan ialah haiwan yang dipelih4ra sebagai peneman pemiliknya. Haiwan pelih4raan yang paling digemari ialah haiwan yang setia, suka bermain, menarik perhatian dan comel.

Mungkin ada sesetengah orang yangberasa remeh untuk memelih4ra haiwan kerana ia memerlukan penjagaan yang rapid an khusus. Haiwan pelih4raan perlu dimandikan, dibersihkan n4jisnya atau ada juga yang lasak dan n4kal. Tetapi disebalik itu, memelih4ra haiwan pelih4raan sebenarnya banyak mendatangkan kebaikan.

Antara manfaat untuk kesihatan yang boleh anda peroleh apabila mempunyai haiwan pelih4raan di rumah adalah

1. Menurunkan Tekanan d4rah

Jika anda menyayangi haiwan pelih4raan dan sering mengajaknya bergur4u, ternyata situasi tersebut boleh menstabilkan dan menurunkan tekanan d4rah anda.

2. Meningkatkan Kesegaran Tubuh & Menurunkan Kolesterol

Jika anda suka bersenam dan anda boleh membawa haiwan pelih4raan anda bersama. Ia akan memberikan efek pada penurunan kadar kolesterol tubuh dan perkara ini juga akan memberikan tubuh anda kekuatan untuk mencegah peny4kit datang.Situasi ini saling berkait dengan penurunan tekanan d4rah dan melonggarkan pembuluh d4rah sehingga d4rah dapat mengalir lancar.

3. Menghilangkan streeess & Melegakan Depresi

Memiliki kucing, hamster atau haiwan pelih4raan lain yang dapat mengisi hati anda dan membuatkan anda bukan sahaja tersenyum. Bahkan ketawa terbahak-bahak, jadi jagalah haiwan pelih4raan anda itu  seumur hidup. Kehadiran haiwan pelih4raan dalam hidup anda  adalah tiket untuk anda bebas daripada streeess dan depresi. Ia akan mengeluarkan hormon endorphin dari otak yang akan membuat anda lebih berkeyakinan, berasa lebih bahagia dan berfikiran positif.

4. Mengurangi Risiko peny4kit Kardiovaskular

Jika anda berjaya menghindari daripada hipertensi dan kolesterol, menjadi penyumbang kecil kemungkinannya anda akan mengalami peny4kit kardiovaskuler secara tiba-tiba. Kombinasi antara menurunkan streeess, bebas daripada depresi dan penurunan tekanan d4rah mampu mencegah anda daripada risiko peny4kit kardiovaskular.

5. Mencegah Al3rgi Pada Anak

Banyak yang mengataka alergi disebabkan oleh bulu haiwan, sedangkan ia sebaliknya. Jika anda memperkenalkan anak anda sejak kecil ,bahkan saat mereka berusia kurang dari enam bulan, ia akan menguatkan anak-anak anda dari al3rgi. Kajian membuktikan bahwa anak yang hidup dengan haiwan pelih4raan lebih kebal terhadap al3rgi, dem4m dan ekzem4.

6. Peneman

bin4t4ng juga mempunyai perasaan yang sama seperti kita. Kadang kala ketika kita sedih, ia juga akan bersedih. Sebagai contoh, kucing. Apabila kita bersed1h, kucing akan datang kepada kita dan menggesel-gesel serta mengeluarkan bunyi seperti mahu memujuk kita. Mereka mempunyai hati untuk memahami dan menenangkan perasaan kita.

7. Lahirkan rasa kasih sayang

Islam dan agama lain mengajar penganutnya supaya kasih dan sayang kepada haiwan. Walaupun haiwan tidak punya akal, namun mereka masih mempunyai hati dan perasaan. Apabila kita memelih4ra haiwan pelih4raan, secara tidak langsung, kita akan menyayangi mereka.

8. Keselamatan

Mungkin anj1ng tidak sesuai untuk dipelih4ra oleh orang Islam. Namun, anj1ng yang dipelih4ra lebih cepat mengesan bunyi dan bau dari jauh. Contohnya, jika anj1ng terhidu asap keb4karan atau merasakan rumah tuan mereka dipecah masuk oleh per0mpak, anj1ng akan menyalak supaya semua orang tersedar. Begitu juga dengan kucing, mereka juga adalah pengawal yang baik!

Haiwan Yang Sesuai Dipelih4ra:-

Kucing

Anj1ng (bukan Islam)

Hamster

Ikan

Sugar glider

Kura-kura

Burung

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Nasihatustazz

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "8 Kebaikan Apabila Anda Membela Haiwan Dirumah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*