5 minit Sahaja Untuk Baca Artikel Ini

Bacalah wahai sahabat sekalian, bacalah untuk d1rimu send1ri, bacalah untuk keluargamu, bacalah untuk orang yang kamu sayang. Bacalah

Menurut statistik, hanya 2% dari penduduk dunia membaca buku ilmiah dan hanya 13% penduduk dunia hanya membaca surat khabar. Kebanyakkannya tengok kotak hitam di setiap penjuru rumah setiap hari, setiap masa. Renung-renungkan

Minta sahabat sekalian baca artikel ni 5 minit sahaja dari hidup anda supaya kita bertambah t4kut kepada Allah dan bertambah iman/taqwa kita kepada nya. Insyallah.

Menurut Hadis:

“Berfirman Allah swt : Demi Keagungan dan Kekuasaan-Ku tidak mungkin berkumpul dua rasa t4kut dalam d1ri hambaku dan tidak akan berkumpul dua rasa aman. Jika ia merasa aman padaKu di dunia maka akan aku buat ia takut di hari ki4m4t, dan jika ia takut padaKu di dunia maka ia akan aman di akh1r4t.” (HR Ibnu Hibban)

Firman Allah swt 

“Sesungguhnya hanyalah yang paling takut pada Allah di antara hambanya adalah para ulama’.” (QS Faathir : 28)

Takutnya para Malaikat :

“Mereka merasa takut kepada Rabb-nya, dan mereka melakukan apa-apa yang diperintahkan Allah.” (QS An-Nahl : 50)

Takutnya Nabi saw :

“Bahawa Nabi saw jika melihat mendung ataupun angin maka segera berubah menjadi pucat wajahnya. Berkata A’isyah ra: “Ya Rasulullah, orang-orang jika melihat mendung dan angin bergembira kerana akan datangnya hujan, maka mengapa anda cemas?” Jawab beliau saw: “Wahai A’isyah, aku tidak dapat lagi merasa aman dari 4zab, bukankah kaum sebelum kita ada yang di4zab dengan angin dan awan mendung, dan ketika mereka melihatnya mereka berkata: Inilah hujan yang akan menyuburkan kita.” (HR Bukhari dan Muslim)

Maka kita sebenarnya lebih patut untuk merasa takut dibandingkan dengan mereka.

Mereka takut bukan kerana d0sa melainkan kerana kesucian hati dan kesempurnaan ma’rifah, sementara kita telah dikalahkan oleh kekerasan hati dan kebodohan.

Hati yang bersih akan bergetar hanya kerana sentuhan yang kecil, sementara hati yang kotor tidak berguna baginya nasihat dan anc4m4n.

Ya Allah, masukkanlah rasa takut ke dalam relung hati kami yang paling dalam terhadap kehebatan dan kekuasaanMu yang mutlak dan hapuskanlah rasa takut kami kepada sesama makhluk. Berilah kesedaran kepada kami melalui rasa takut akan 4zabMu hingga menjadikan kami sentiasa berhati-hati untuk tidak melanggar larangan-laranganMu dan sebagai motivasi untuk kami mempertingkatkan lagi ibadah kami kepadaMu.

Ameen Ya Rabbal Alameen

Ilmu untuk dikongsi.. Masa ni sy4it4n bisik dekat anda.. Jangan Share..

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Nasihatustazz

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "5 minit Sahaja Untuk Baca Artikel Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*