Jangan Keluar Rumah Pada 3 Waktu Ini.

Menurut kepercayaan mistik masyar4kat dahulu kala, terdapat tiga waktu yang sangat dilarang untuk berada diluar rumah iaitu waktu maghrib, waktu tengah malam dan juga pada jam tiga pagi. Ini kerana terdapat r0h, j1n dan sy4it4n yang sedang berkeliaran pada saat itu.

Tahukah anda, bahawa di sebalik kepercayaan m1stik ini sebenarnya terdapat beberapa penjelasan ilmiah yang boleh mengubah kepercayaan anda. Jom baca ni;

1. Jam 6.00 petang / Ketika Senja (Maghrib)

Image result for Maghrib)

Menurut orang tua-tua zaman dahulu, waktu maghrib ataupun lewat petang adalah waktu dimana banyak sy4it4n sedang berkeliaran. Menurut kepercayaan orang dahulu,jika ada anak-anak yang masih keluar bermain pada waktu tersebut akan diculik oleh p0nti4nak ataupun svndel b0long.

Penjelasan Ilmiah : Sebenarnya, waktu menjelang maghrib adalah waktu dimana warna alam akan berubah menjadi warna merah. Ini kerana spektrum cahaya pada waktu ini mempunyai gelombang yang sama dengan j1n dan sy4it4n. Gelombang ini merupakan dengungan suara atau bergetarnya sesuatu disebabkan oleh pengaruh gelombang elektromaknetik luar.

Oleh disebabkan itulah, tenaga j1n dan sy4it4n akan menjadi lebih kuat. Jadi dinasihatkan adalah lebih baik berada di dalam rumah pada waktu tersebut.

2. Jam 12.00 Tengah malam

kepercayaan karut, waktu tidak sesuai keluar rumah, waktu jangan keluar dari rumah, dunia m1stik, fahaman k4rut

Mengikut mitos dulu-dulu, ramai orang akan cakap h4ntu akan berkeliaran bila menjelang tengah malam. Terdapat banyak cerita seram yang sama dari masyar4kat dulu dan sekarang semuanya berkait dengan jam 12.00 tengah malam.

Penjelasan Ilmiah : Ini dapat dijelaskan secara ilmiah dimana waktu tengah malam adalah sama dengan kegelapan. Langit menjadi gelap dan hitam dan semuanya nampak seakan bayang-bayang. Ini membuatkan orang beranggapan j1n dan sy4it4n akan muncul pada saat tersebut.

Selain daripada itu, tepat jam 12.00 tengah malam adalah saat bergantinya hari. Dimana pada waktu ini emosi manusia akan berada pada titik sifar. Disebabkan ini lah bayangan-bayangan misteri itu tidak dapat dielakkan kerana keadaan emosi yang rendah.

3. Jam 3.00 pagi

kepercayaan karut, waktu tidak sesuai keluar rumah, waktu jangan keluar dari rumah, dunia m1stik, fahaman k4rut

Ini adalah masa dimana kebanyakkan manusia akan tidur dimana secara psikologinya disebut REM (Rapid Eye Movement) dalam tahap tidur seseorang. Ini juga adalah saat dimana manusia sedang bermimpi.

Penjelasan Ilmiah : Bagi sesetengah manusia yang lain mungkin ini adalah waktu kebiasaan mereka masih berjaga. Pada waktu ini kebiasaanya otak memproses persekitaran yang berbeza, kekuatan otak juga sedang menurun pada ketika ini tetapi badan dipaksa untuk terus berjaga. Ini akan menyebabkan anda merasai sesuatu di dalam badan atau dalam kata lain ‘sleep paralys’. Pada saat ini badan dapat merasakan seperti reaksi p4nik, h4lusinasi pendengaran atau visual.

Hal tersebut sering dikaitkan dengan kepercayaan bahawa terdapat r0h j4hat yang sedang mengganggu. Tetapi sebenarnya ialah kekuatan fikiran sendiri yang telah menciptakan sy4it4n dan r0h-r0h 4hat itu supaya muncul.

Ini adalah beberapa penjelasan ilmiah disebalik mitos-mitos dan kepercayaan masyar4kat dahulu. Jadi tak perlu lah terlalu rasa t4kut jika anda terpaksa berjaga pada waktu-waktu yang dianggap m1stik ini ye.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber ; Nasihatustazz

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Jangan Keluar Rumah Pada 3 Waktu Ini."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*