Air Dan Api Ibarat Nyawa Kepada Manusia

Assalamualaikum semua. Saya harap kawan-kawan pembaca berada dalam keadaan sihat bahagia dan sentiasa di bawah lindungan Allah SWT.

Kita faham apa itu air dan apa itu api. Kedua-duanya mempunyai fungsi dan sumber yang amat diperlukan serta bermanfaat kepada kita semua.

Setiap benda yang hidup ada hubung kait dan akan sentiasa berkaitan antara satu sama lain mengikut struktur penggunaan dan keadaan. Kedua-dua ini juga ada tahap bah4yanya kalau tidak dikawal.

Air dan api juga ibarat nyawa kepada manusia. Air dan api juga yang memberi kehidupan kepada manusia. Memang berharga. Tiada air kita akan m4ti keh4usan. Walaupun api memb4kar tapi ianya tetap kawan kepada kita.

Air dan api ini juga ada hubungkait dalam hidup kenegaraan dan kemasyar4katan. Kita hidup berbilang kaum dan agama.

Namun, sikap nilai murni wajib diterapkan dalam kehidupan setiap hari tak kira peringkat umur. Seharian kita berada di dalam unit kelompok yang besar dan bukan sahaja terdiri oleh kaum keluarga dan sanak saudara.

Kesopanan hidup dan saling hormat menghorm4ti perlu ada dalam diri masing-masing. Hidup bermasyar4kat dalam sesebuah negara juga adalah kesinambungan air dan api. Walau dalam apa keadaan sekalipun air dic1n4ng tidak akan putus.

Walau berbilang agama, kaum dan bangsa kita semua tetap bersaudara sesama manusia. Sentiasa harmoni dan tidak mengekang rutin kehidupan.

Sekiranya kita hidup dikelilingi manusia kej4m dan g4nas maka akan tercetus keadaan kuc4r-k4cir dan kem4rahan sentiasa membara dan membuak-buak bagai api yang sedang mar4k.

Dalam keadaan api yang sedang mar4k hanya air yang dapat memadam dan melembutkan perasaan seseorang.

Walhal air dan api juga boleh dikaitkan dalam berhubungan cinta. Allah jadikan manusia untuk hidup berpasangan. Lelaki dan wanita hadir di dunia untuk menzahirkan kehidupan. Allah yang menentukan jodoh.

Setiap pertemuan jodoh sama ada baik atau buruk akan terlaksana dengan izinnya. Padanan jodoh biasanya akan mempunyai ‘kontra sikap’ seperti air dan api. Saling menghorm4ti, penuh kelembutan dan kesabaran yang tinggi perlu ada pada semua pasangan.

Setiap pasangan mesti cerdik dan bijak dalam mengatur cara hidup untuk berkeluarga. Bukan mengambil kira seperti kau hal kau dan aku hal aku.

Apa guna mencari jodoh dan mengakhiri hidup dengan berkahwin tapi nawaitu telah pesong.

Pasangan yang bertemu jodoh dan mempunyai sikap yang kontra memang menarik. Mereka akan lebih banyak belajar erti kehidupan untuk lebih bahagia dan sentiasa menyintai.

Apabila sudah disahkan untuk hidup sebumbung, buanglah sifat yang buruk walaupun payah demi sinaran dalam alam rumahtangga.

Layarilah kapal mengikut sunnah dan tuntutan agama. InsyaAllah bahagia.

Ameen…untuk semua.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Iluvislam

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Air Dan Api Ibarat Nyawa Kepada Manusia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*