Cara Pot0ng Kuku Mengikut Sunnah

P0tong kuku hari Jumaat dapat pahala dah, kalau cara potong kuku tu ikut Nabi pulak, lagi la banyak pahala. 

Mem0tong atau memendekkan kuku ialah membuang hujung kuku sama ada kuku tangan atau kaki sehingga rapat pada kulit di bawah kuku serta mencucinya.

Kuku yang panjang melebihi kulit di bawah kuku akan menjadi tempat pembiakan kuman, b4kteria dan v1rus. Hal ini kerana kuku selalunya digunakan untuk menggaru g4tal, mengambil dan membuka sesuatu sehingga kek0toran terkumpul di celah kuku.

Mem0tong kuku termasuk dalam perkara fitrah manusia. Ia tidak sepatutnya dibiarkan panjang dalam tempoh lama kerana melambangkan penampilan seseorang itu yang tidak bersih dan tidak terurus.

Lebih penting ia perlu selalu dip0tong supaya tidak menyerupai gelagat sesetengah orang k4fir yang menyimpan kuku. Ini selaras dengan sabda : Nabi saw , maksudnya: ” Sesiapa yang menyerupai suatu kaum , maka dia termasuk daripadanya.” (Riwayat Ahmad)

Hu kum

Memotong kuku adalah termasuk dalam amalan sunat, sebagaimana dinyatakan dalam hadis daripada Aisyah ra bermaksud : “Sepuluh perkara yang sebagai fitrah (sunnah) ; memotong misai, memelihara janggut, bersugi, memasukkan air ke hidung, memotong kuku, membasuh sendi-sendi, menc4but bulu ketiak, mencu kur bulu ari-ari, bersuci dengan air (beristinja)…” (Riwayat Muslim)

Mem0tong kuku adalah sunat bagi lelaki dan perempuan sama ada kuku tangan atau kaki. Hikmahnya ialah melambangkan kebersihan serta menghilangkan segala kot0ran yang melekat atau terkumpul di celah kuku.

Cara Memotong Kuku

Sunat mem0 tong kuku bermula dari tangan kanan, kemudian tangan kiri, mem0tong kuku kaki kanan kemudian kaki kiri.

Menurut Imam Nawawi , sunat mem0tong kuku bermula jari tangan kanan kesekuruhannya daripada jari telunjuk sehinggalah jari kelengkeng diikuti ibu jari, kemudian tangan kiri daripada jari kelengkeng sehinggalah ibu jari.

Sementara kuku kaki , bermula kaki kanan daripada jari kelengkeng sehinggalah ibu , kemudian kaki kiri daripada ibu jari sehingga kelengkeng.

Harus seseorang mem0tong kukunya menggunakan gunting, pis0u atau alat khas seperti pem0tong kuku yang tidak mendatangkan mud4rat.

Selesai mem0tong kuku dianjurkan membasuh tangan. Ini kerana jika seseorang itu menggaru badan sebelum tangan dibasuh dibimbangi boleh mengakibatkan peny4kit.

Menurut kitab al-Fatawa al-Hindiyah dalam mazhab Hanafi, m4kruh memotong kuku menggunakan gigi kerana boleh mewarisi peny4kit kust4.

Waktu Potong Kuku

Bila-bila masa diharuskan memot0ng kuku apabila seseorang itu berkehendak berbuat demikian .

Menurut Imam Syafie , sunat memoton0g kuku itu sebelum mengerjakan solat junaat, sebagaimana disunatkan mandi, bersugi, mengenakan haruman dan berpakaian kemas sebelum ke masjid.
Bagi Ibnu Hajar ramimahullah sunat mem0tong kuku pada hari khamis atau pagi Jumaat atau pada hari Isnin .

Perbuatan lepas Potong Kuku

Pot0ngan kuku sunat ditanam di dalam tanah sebagai tanda menghormatinya kerana ia juga termasuk anggota manusia . Dinyatakan dalam Fath al-Bari,Ibnu Umar ra menanam pot0ngan kuku.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : BH , Ruangan Addin

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Cara Pot0ng Kuku Mengikut Sunnah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*