Zikir-zikir Yang Membuka Rezeki Amalan Rasulullah S.A.W

Dalam Islam, salah satu sifat Allah, ialah Al-Rahman. Allah mengurniakan rezeki dan nikmat kepada manusia sesuai dengan sifat Al-RahmanNya. Sebab itu, kepada sesiapa saja baik muslim atau pun tidak perlu berusaha mencari rezeki.

Jika kita membuat amalkan-amalan sesuai dengan Islam, perihal murah rezeki pasti kita akan perolehi sesuai apa yang diinginkan dan rezeki itu pasti cukup serta dan ada keberkatannya.

1. Memperbanyakkan membaca – La Hawla Wala Quwwata Illa Billah

Maksud: Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah semata-mata.

Barangsiapa yang lambat datang rezekinya hendaklah banyak mengucapkan – La hawla Wala Quwwata Illa billah. (HR. At-Tabrani)

2. Membaca – La Ilaha Ilallah Al Malikul Haqqul Mubin

Maksud: Tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah, Allah yang Maha Benar lagi Maha Nyata.

Barangsiapa setiap hari membaca La ilaha illalla al malikul haqqul mubin maka bacaan itu akan menjadi keamanan dari kef4kiran dan menjadi penenteram dari rasa t4kut dalam kuubur. (HR. Abu Nu’aim dan Ad Dailami)

3. Membaca – Subhanallahi Wabihamdihi Subhanallahil ‘Adziim

Maksud: Maha Suci Allah dan segala puji bagi-Nya, Maha Suci Allah yang Maha Agung.
Dari setiap kalimat itu seorang malaikat yang bertasbih kepada Allah Ta’ala sampai hari ki4m4t yang pahala tasbihnya itu diberikan untukmu. (HR. Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)

4. Membaca Surah Al-Ikhlas

Barangsiapa membaca Surah Al-Ikhlas ketika masuk rumah maka berkat bacaan menghilangkan kef4kiran dari penghuni rumah dan tetangganya. (HR. At-Tabrani)

5. Memperbanyak selawat ke atas Nabi

Dari Umar bin Khattab dari Nabi Muhammad SAW bersabda: Barangsiapa berselawat kepadaku satu kali selawat maka Allah akan membalas sepuluh kali selawat dan mengangkatnya sepuluh darjat.

(Dikeluarkan Imam Bukhari dalam Adabul Mufrad, Ibnu Abu Syaibah…al-Bazzar….Ibnu Syahiin dan al-Ismaili dengan sanad ma’lul)

6. Melazimkan beristighfar

Barangsiapa melazimkan beristighfar nescaya Allah akan mengeluarkan dia dari segala kesus4han dan memberikan rezeki dari arah yang tidak pernah diduga. (HR. Ahmad, Abu Dawud dan Ibnu Majjah)

7. Amalkan membaca doa murah rezeki ini:

Ya Allah, Berikanlah kepada kami rezeki yang luas Kurniakanlah kepada kami rezeki yang Halal lagi baik tanpa memberatkan kami Ya Allah, Jika rezeki kami ada di langit maka turunkanlah Jika ada di bumi maka keluarkanlah Jika jauh maka dekatkanlah Jika dekat maka mudahkanlah Jika sedikit maka banyakkanlah Jika banyak maka berkatilah Agar kami dapat menolong anak-anak yatim, f4kir mis kin, dan mereka yang dalam kesusahan dan ked4ifan. Ya Allah, Kabulkanlah doa kami Amin Ya Robbal ‘Alamin.

Semoga Allah Memakbulkan doa kita semua. Semoga bermanfaat InsyaAllah.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber: wanitacantik.my

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Zikir-zikir Yang Membuka Rezeki Amalan Rasulullah S.A.W"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*