Khasiat Surah Al Kautsar

surah al kautsar

Surah ini adalah surah yang paling pendek. Ia hanya mengandungi 3 ayat yang diturunkan di Makkah. Al Kausar bermaksud sebuah sungai yang mengalir di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata yang indah dan cantik. Rasa air sungai ini lebih manis daripada madu. Warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai penghibur hati Nabi Muhammad SAW kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kewaf4tan dua orang yang sangat dikasihinya iaitu anak lelaki Ibrahim dan bapa saudara Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini yang boleh kita amalkan sebagai penawar :

  1. Jika dibaca 1000 kali, insyaAllah rezeki akan bertambah.
  2. Membaca surah ini ketika hujan turun sambil berdoa, mudah-mudahan Allah memakbulkan doa kita.
  3. Jika keh4usan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosokkan tangan di leher, InsyaAllah hilang dahaga.
  4. Jika sering mengalami s4kit mata, umpamanya mata berair, gatal-gatal ataupun bengkak, sapukan air mawar yang telah dibaca surah ini sebanyak 10 kali pada mata, insyaAllah sembuh.
  5. Jika rumah dipercayai terkena si hir, bacakan surah ini sebanyak 10 kali, mudah-mudahan Allah memberikan ilham kepada kita di mana letaknya si hir itu.
  6. Jika rajin membaca surah ini, hati akan menjadi lembut dan khusyuk ketika menunaikan solat.
  7. Sekiranya seseorang ter4ni4ya sehingga dimasukkan ke penj4r4, bacalah ayat ini sebanyak 71 kali, InsyaAllah pertolongan Allah akan datang kepadanya disebabkan dia tidak bers4lah tetapi telah diz4lim1.

Sesuatu yang baik akan datang apabila kita selalu mengamalkannya. Justeru itu, amalkanlah membaca surah ini atau surah-surah lain secara kerap agar apa yang diinginkan dalam hidup akan tercapai dan akan mendapat kebahagiaan dan kerahmatan di dunia mahupun di akhirat. Teringat kata-kata seorang ustaz, bukan sesuatu ayat atau zikir yang dapat memberikan segalanya, tetapi semua itu berlaku dengan kehendak dan kekuasaan Allah. Kesimpulannya, supaya kita tidak mengiktikadkan sesuatu itu sebagai berkuasa padahal segala kekuasaan adalah milik Allah AzzaWajalla.

Ya Allah, sesungguhnya dunia kini penuh dengan fitn4h dan ti pu daya. Manusia saling hidup untuk merosakkan manusia lain, menfitn4h antara satu sama lain, menz4l1imi sesama manusia, inikah tandanya dunia sudah benar2 hampir ki4m4t? Yang batil ditegakkan, yang hak dipermainkan dan diperlekehkan. Selamatkanlah kami dalam iman, m4tikanlah kami di dalam iman dan tempatkanlah kami bersama orang yang beriman.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber : Almukhlisin

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Khasiat Surah Al Kautsar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*