Doa-doa Mustajab Yang Dikabulkan Allah Menurut Hadis

Dalam beberapa hadis yang menyatakan terdapat tiga (3) doa yang dikabulkan Allah/ tidak tertolak. Salah satu darinya doa mustajab orang yang teraniaya. Hati-hati dengan doa orang yang teraniaya, kerana doa orang teraniaya ini pasti akan dikabulkan oleh Allah SWT cepat atau lambat.

Terdapat 10 doa yang cepat dikabulkan Allah menurut hadis :

1. Doa orang terani4ya

Takutlah dengan doa orang yang terani4ya kerana tidak ada hijab antara doa orang terani4ya dengan Allah. (Hadis Riwayat Bukhari)

2. Doa orang dalam perjalanan (musafir)

Dari Abu Hurairah ra., ia berkata, Rasulullah SAW bersabda, “Ada tiga doa mustajab yang tidak diragukan lagi, iaitu doa orang yang terani4ya, doa musafir, dan doa ibubapa untuk anaknya”. (Hadis Riwayat Tirmidzi)

3. Doa ibubapa kepada anak-anaknya. (Hadis Riwayat Abu Daud)

Sebagai ibubapa, kita harus banyakkan berdoa untuk anak-anak supaya mereka menjadi anak yang berbakti kepada agama, orang tua dan negara. Jangan sekali-kali mengucapka perkara yang tidak elok/kas4r kepada anak-anak, kerana perkataan yang keluar dari mulut ibubapa adalah doa. Doa ibubapa merupakan salah satu doa yang mustajab.

4. Doa anak berbakti kepada ibubapa

Dari Abu Hurairah ra., Ia berkata, Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah akan mengangkat darjat seorang hamba yang soleh di syurga, lalu ia bertanya, ‘Dari mana aku memperoleh darjat ini?’. Allah SWT berfirman, ‘Dengan permohonan ampun anakmu untukmu’ “. (HR. Ahmad, sanadnya dinyatakan shahih oleh Ibnu Katsir)

5. Doa orang didalam kesulit4n

Allah SWT berfirman: “Atau siapakah yang menyahut (doa) orang yang dalam kesulit4n apabila ia berdoa kepada-Nya, dan yang menghilangkan kesusahan dan yang menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah di bumi? Apakah disamping Allah ada tuhan (yang lain)? Amat sedikitlah kamu mengingati (Nya) “. (Surah An Naml ayat 62)

6. Doa orang yang tidur dalam keadaan bersuci dan berzikir

Dari Mu’adz bin Jabal, dari Rasulullah SAW, beliau bersabda, “Apabila seorang muslim tidur dalam keadaan berzikir dan suci, lalu terbangun di malam hari, kemudian berdoa kepada Allah SWT meminta kebaikan dunia dan akh1rat, maka pasti Allah akan memberikan kepadanya”. (Hadis Riwayat Abu Dawud dan Ahmad)

7. Doa orang yang menunaikan haji, umrah dan berper4ng dijalan Allah SWT

Berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Umar ra., dari Nabi Muhammad SAW, beliau bersabda, “Orang yang berper4ng di jalan Allah, orang yang menunaikan haji dan orang yang menunaikan umrah adalah utusan-utusan yang menghadap kepada Allah. Mereka dipanggil oleh-Nya, lalu mereka memenuhi panggilan-Nya, dan mereka pun meminta kepada-Nya, maka Allah akan memberinya”. (Hadis Riwayat bnu Majah)

8. Doa anak yang soleh

Disebutkan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra., “Apabila manusia m4ti, maka terputuslah amalnya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariyah, ilmu yang bermanfaat, dan anak yang soleh yang mendoakan orang tuanya”. (Hadis Riwayat Muslim)

9. Doa pemimpin yang adil

Dari Abu Hurairah ra., secara marfu’, “Ada tiga golongan yang doanya tidak ditolak, orang yang berpuasa hingga berbuka, doa pemimpin yang adil dan doa orang yang terani4ya. Allah akan mengangkat doa mereka ke atas awan, membukakan pintu-pintu langit untuknya, dan berfirman, ‘Demi kemuliaan-Ku, sungguh, Aku akan menolongmu walaupun dengan selang waktu’”. (Hadis Riwayat Tirmidzi)

10. Orang yang banyak berdoa

Dari Abu Hurairah ra., bahwasanya Rasulullah SAW bersabda. “Barangsiapa yang ingin doanya terkabul pada saat se dih dan sus4h, maka hendaklah memperbanyak berdoa pada saat lapang”. (Hadis Riwayat Tirmidzi & Al Hakim)

 

 Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Almukhlisin


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Doa-doa Mustajab Yang Dikabulkan Allah Menurut Hadis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*