”Baru je vir4l pasal bagi hantaran kereta, vir4l pula pasal kena tarik?”

Viral dekat media sosial baru-baru ini ada pasangan Indonesia berkahwin di mana pengantin perempuan telah menerima hantaran sebuah kereta daripada suaminya itu. Menurut Tribun, Ujok Budiyanto dan Mega Tristiani bernikah pada 16 Jun lepas dan mendapat perhatian netizen dek kerana si suami memberi Toyota Fortuner kepada isterinya itu.

Namun, tidak sampai sebulan usia pernikahan mereka, kecoh pula berita tentang kenderaan itu telah ditarik oleh pihak berkuasa. Katanya, kereta itu adalah hasil cvrian!

Difahamkan, Ujok bekerja sebagai peniaga bakso dan telah membeli satu unit Fortuner jenis VRZ dan satu unit motor Honda Beat. Kedua-dua itu bernilai 500 juta Rupiah (lebih kurang RM147,000).

Ujok telah membeli kereta tu melalui seorang salesperson bernama DS di kedai menjual kereta PT Nasmoco M4ti. Tanpa disangka, sebenarnya DS telah ‘mencvri’ Fortuner itu dari kedai tersebut dan menjual semula kepada Ujok pada harga yang sama menggunakan dokumen p4lsu.

Dia dikatakan telah memesan satu unit Toyota Fortuner dari kedai namun belum selesai urusan jual beli, DS mencvri kunci dan kenderaan itu dari gudang.

 

Bagaimanapun, menurut pihak polis duit yang dibayar Ujok untuk membeli kenderaan itu tidak digunakan untuk melangsaikan bayaran sebaliknya DS guna untuk diri sendiri.

Wang itu tidak dibayar ke kedai tersebut, tetapi dia guna sendiri untuk bermain jvdi online.”

Pada 18 Jun 2019, pihak kedai itu menyedari satu unit Fortuner telah hilang ketika membuat pengiraan stok dan dari situlah kant0i bahawa DS telah mencuri dari gudang. Selepas membuat laporan polis, pihak berkuasa terpaksa mengambil Fortuner itu sebagai bahan bukti sementara k3s dalam siasatan.

 

DS pula ditahan dan berhadapan dengan hukvman penj4ra maksimum 5 tahun. Polis berkata mereka akan pastikan Ujok dan isterinya, Mega akan dapat semula kereta tersebut selepas kes selesai.

Tak pasal pasal pengantin tu dapat m4lu, mesti orang ingat dia yang cvri atau dia tak bayar sampai kena tarik!

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber  : lobakmerah via gengjoyah

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "”Baru je vir4l pasal bagi hantaran kereta, vir4l pula pasal kena tarik?”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*