Allahuakhbar! Azizah Ariffin Berkongsi Pengalaman Anak Jadi Tahfiz

Pelbagai ucapan yang positif diterima apabila Azizah memuat naik posting mengenai kejayaan anaknya, Ashriel Afiq telah bergelar Al Hafiz dan menyempurnakan hafazan 30 juzuk Al-Quran. Sebagai ibu, sudah semestinya perkara ini menjadi salah satu berita gembira untuk dikongsikan.

Lebih memberi inspirasi apabila Azizah menyatakan bahawa Ashriel Afiq semasa kecil paling lemah untuk mengaji. Malah, ketika dihantar mengaji bersama seorang ustazah, Ashriel Afiq sering menangis. Tambahan pula, dia tidak menerima pendidikan secara formal di sekolah agama ketika menuntut di peringkat sekolah rendah.

“Namun, alhamdulillah. Bila Allah mengizinkan sesuatu, tiada kuasa mampu melawan. Minat Ashriel datang sendiri apabila dia melangkah ke alam persekolahan menengah,” ujar Azizah memulakan bicara.

Tambah Azizah lagi, sebagai ibu bapa dia memberi galakan dan dorongan untuk anak-anaknya mengejar impian mereka dan sokongan menjadi antara elemen utama yang mendorong kejayaan anaknya itu.

“Dari segi pemakanan semua sekolah Maahad amat mementingkan soal penjagaan pemakanan pelajarnya. Sebab itu anak-anak tahfiz tidak dibenarkan pulang bercuti di rumah. Dua minggu sekali baru boleh balik. Jadi sebagi ibubapa, apabila di rumah harus meneruskan penjagaan pemakanan mereka. Beri mereka makan lebih banyak ikan, ayam organik dan elakkan makan jajan atau makanan yang tidak berkhasiat,” ujar Azizah yang menyediakan sendiri hidangan untuk keluarga tersayang.

“Kami sekeluarga mengamalkan quranic food atau makanan sunnah seperti minyak zaitun, jus delima, buah tin, kurma, cuka tin dan sebagainya. Kami sentiasa menggalakkan anak-anak untuk menjadikan makanan ini sebagai hidangan snek mereka. Walaupun pada mulanya agak sukar untuk menukar bentuk pemakanan, tetapi lama-kelamaan seluruh anggota keluarga menyukainya,” ujar Azizah lagi.

Ketika ditanya mengenai dugaan menjaga anak tahfiz, personaliti televisyen yang jelita ini tidak menafikan terdapat pelbagai cabaran dan dugaan yang harus ditempuhi.

“Seperti anak remaja yang lain, jiwa mereka adakalanya inginkan kebebasan, keseronokan dan ingin bersama kawan dan sebagainya. Jadi, ketika pulang bercuti mereka sama seperti anak-anak yang lain ingin menonton wayang dan sebagainya, Saya tidak terlalu strict bab ni dan bagi dia keluar bersama kawan. Cuma perlu pantau juga cerita apa yang ditonton kerana jika cerita itu mendedahkan aurat dan sebagainya, ia boleh menjejaskan hafazan. Pergaulan dengan kawan-kawan juga perlu dipantau.

Maklumlah kawan-kawan lain lebih bebas dan tidak perlu hafaz Al-Quran apabila di rumah. Tetapi alhamdulillah, Ashriel mempunyai kawan-kawan yang baik dari segi tingkah laku dan tidak sukar menetapkan peraturan untuk dipatuhi,” ujar Azizah yang ternyata amat bersyukur dengan kejayaan anaknya itu.

Azizah turut menitipkan pesanan untuk ibu bapa yang ingin anak mereka berjaya sebagai Al-Hafiz.

Sebagai ibu bapa, faktor doa menjadi elemen utama untuk kejayaan anak-anak. Bukan sahaja doa untuk mereka terang hati untuk menghafaz Al-Quran, malah terang hati untuk berjaya di dalam pelajaran dan sebagainya. Doa dari seorang ibu atau bapa adalah paling mujarab untuk kejayaan anak-anak.

Selain itu, sentiasa beri galakan dan dorongan untuk anak-anak berjaya di dalam apa jua yang mereka ceburi. Mulakan tabiat pemakanan yang baik untuk anak-anak seperti melatih mereka makan lebih banyak protein seperti ikan dan makanan sunnah yang sememangnya baik untuk perkembangan minda.

**Pemakanan yang sihat sangat berkait rapat dengan tubuh badan kita. Untuk mendapat badan yang sihat dan otak yang cerdas, kita harus mengamalkan makanan yang sihat dan berkualiti. Sudah tentu kita akan mencontohi cara Rasulullah SAW kerana itulah cara yang terbaik. Apa yang baginda SAW makan itu merupakan makanan yang terbaik. Jika benar kita yakin dengan sunnah Baginda SAW, pasti kita menjadi orang yang bahagia dunia dan akhirat. Oleh itu, hari ini saya ingin berkongsi berkenaan makanan sunnah untuk kuatkan ingatan. Mengapa kita perlu mengambil makanan sunnah dalam kehidupan kita.

Mengenai bab makan, Allah SWT berfirman dalam Surah Al-Baqarah Ayat 172:

“Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadanya.” (Al-Baqarah: 172)

Rasulullah SAW juga bersabda berkenaan penjagaan tubuh badan:

“Orang mukmin yang kuat lebih baik dan disukai oleh Allah daripada orang mukmin yang lemah.”
Hadis Riwayat Muslim

Dengan itu, untuk menjadi mukmin yang kuat kita seharusnya mengambil makanan yang diamalkan oleh Rasulullah SAW untuk tubuh badan yang sihat dan otak yang cerdas. Disini saya kongsikan beberapa makanan sunnah nabi SAW.

1) KURMA

2) MADU

Allah SWT berfirman di dalam Surah Al-Nahl Ayat 69:

“Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu”. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir. “(Al-Nahl: 69)

3) KISMIS

Satu petikan dari kitab Tibb An-Nawawi:

“Sesiapa yang ingin menghafal hadis hendaklah sering memakan kismis.”
(Petikan kitab Tibb an-Nawawi)

4) MINYAK ZAITUN

Allah SWT berfirman dalam Al-Quran yang mulia:

“Allah yang menerangi langit dan bumi. Bandingan nur hidayah petunjuk Allah (Kitab Suci Al-Quran) adalah sebagai sebuah “misykaat” yang berisi sebuah lampu; lampu itu dalam geluk kaca (qandil), geluk kaca itu pula (jernih terang) laksana bintang yang bersinar cemerlang; lampu itu dinyalakan dengan minyak dari pokok yang banyak manfaatnya, (iaitu) pokok zaitun yang bukan sahaja disinari matahari semasa naiknya dan bukan sahaja semasa turunnya (tetapi ia sentiasa terdedah kepada matahari); hampir-hampir minyaknya itu – dengan sendirinya – memancarkan cahaya bersinar (kerana jernihnya) walaupun ia tidak disentuh api; (sinaran nur hidayah yang demikian bandingannya adalah sinaran yang berganda-ganda): cahaya berlapis cahaya. Allah memimpin sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang dan peraturanNya) kepada nur hidayahNya itu; dan Allah mengemukakan berbagai-bagai misal perbandingan untuk umat manusia; dan Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.” (Surah An-Nuur: 35)

5) BUAH TIN

Buah Tin yang mulia. Sebagaimana firman Allah SWT:

“Demi buah Tiin dan Zaitun, Dan Gunung Tursina, Serta negeri (Makkah) yang aman ini, – Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya).” (At-Tiin: 1-4)

6) HABATUS SAUDA’

Kehebatan habatus sauda ini telah dijelaskan oleh nabi SAW melalui sabdaannya:

“Tetaplah kamu dengan Al-Habah Al-Sauda’ kerana sesungguhnya ia adalah penawar bagi segala penyakit kecuali As-Sam atau mati.”

7) SUSU KAMBING

 Azizah Ariffin Hos Berita Terkenal

TIDAK mudah bagi pengendali berita TV hari ini untuk mengekalkan rating tontonan berbanding sedekad lalu. Operator Bilik Berita TV mula merasakan beban kehilangan penonton sejak era media baharu menjadi tumpuan. Era konvengen mencetuskan budaya komunikasi dan informasi interaktif berkonsepkan one stop centre dalam aplikasi gajet terutama telefon pintar.

TV mula mengalami apa yang dialami industri akhbar sejak sedekad lalu. Syarikat akhbar gergasi UK, The Indipendent yang bersejarah pun terpaksa ditutup pada Mac 2016. Semua akibat masalah kemerosotan pembaca. The Indipendent beralih ke platform digital sesuai dengan teknologi media baharu.

Di China, negara populasi terbesar dunia dan ekonomi paling pesat berkembang pada alaf ini, turut diancam kemerosotan pembaca. Pada penghujung tahun lalu, organisasi akhbar di China mengadakan kempen bersama dalam meraih sokongan pembaca.

Ini benc4na sedang dialami industri akhbar secara global.

Kesan yang sama kini dirasakan operator berita TV secara global. Fenomena konvergen media baharu, menjadikan TV kehilangan penguasaan bersejarah.

TV diwujudkan sebagai medium komunikasi maklumat seabad lalu. Namun, sejak 70 tahun era popularnya, TV berkembang pesat sebagai medium hiburan. Kewujudan media baharu dengan pelbagai trend pemberitaan yang lebih pantas dan komunikatif menjadikan berita TV dalam banyak hal dianggap ‘time frame oriented and one way traffic news’.

Namun, semua cabaran ini bukan bererti jalan sudah tertutup. Operator TV masih percaya, persekitaran mencabar ini bukan bererti berita TV menuju langka. Malah, realiti ini harus diterima sebagai cabaran. Apatah lagi bagi memastikan generasi muda berusia 18-30 tahun yang menonton TV turut memilih segmen berita.

Bagi TV AlHijrah, langkah meluaskan taklukan tontonan tetap dijalankan secara strategik. Selain mengekalkan wajah-wajah generasi muda, Berita AlHijrah membawa dua ikon hos berita untuk berganding bahu.

Dua hos berita terkenal, Wan Kamaruddin Wan Ibrahim dan Azizah Ariffin kini menyertai TV AlHijrah. Wan Kamaruddin akan bertugas setiap Sabtu dan Azizah bertindak anchor pada Ahad. Berita AlHijrah disiarkan setiap 8.00 malam.

Kehadiran dua personaliti popular bilik berita ini akan mengalihkan sokongan tontonan generasi lama dan baharu yang mengikuti perkembangan dua hos popular ini.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber foto: google & instagram Azizah Ariffin

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Allahuakhbar! Azizah Ariffin Berkongsi Pengalaman Anak Jadi Tahfiz"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*