‘Lebih Ratusan Jarum Svsuk emas, berlian.’ – Kini bertaubat, Pian Cecupak kongsi kisah ‘disekksa’ semasa k0ma ketika

KUANTAN – ALLAH…ALLAH…ALLAH…itu kalimah mulia yang keluar dari bibir Rafik Raman ketika diminta berkongsi pengalaman ngerrinya dalam keadaan koma.

Rafik atau lebih dikenali sebagai Pian Cecupak pernah k0ma sebanyak dua kali selepas menjalani pembedahan membuang koIagen daripada tubuhnya serta menjalani rawatan mengeluarkan 32 sussuk emas dan berlian yang dipakai.

“Betapa dahsyatnya kesan kesakiitan menjalani pembdahan plastik dengan lebih 200 suntiikan kolagen di tubuh.

Saya mengalami kegagaIan fungsi 0rgan seperti paru-paru, usus, buah pinggang dan jantung,” katanya ketika berkunjung ke Kuantan, baru-baru ini.

Ketika itu juga, artis berusia 49 tahun ini berkata, ditunjukkan hukuman dosa lalu, sehingga dimasukkan ke dalam nerraka.

“ALLAH juga perlihatkan syurga yang indah tak terkata dan neraka yang mengerikan,” katanya yang terpaksa menanggung penderiitaan sejak lebih tujuh tahun lalu.

Belum sempat meneruskan kata-kata air matanya bergenang dan dia memalingkan muka lalu mengesatnya dan menarik nafas panjang untuk terus berkongsi kisahnya.

 

“Saya kalau boleh tidak mahu lagi membuka cerita ini. Ia sangat memalukan dan merunttun jiwa saya yang menderita. Tapi jika ia demi iktibar dan pengajaran masyarakat, saya izinkan kisah saya ditulis dan dikongsi kepada semua.

“Biarlah apa dunia akan kata. Biarlah mereka berterusan menc3muh. Benda sudah jadi, dan saya tidak mahu ada yang mengulangi kesilapan yang sama,” katanya.

Berada dalam k0ma, Pian bermimpi melalui satu proses seksaan yang amat dahsyat. Tubuhnya dipukuI bertaIu2 dengan sesuatu yang dia tidak tahu namun kesakitannya amat meny3ksakan.

Keadaan Pian ketika k0ma selepas membuang koIagen dan sussuk.

Dia dipamerkan dpsa silam yang menjadikan maksi4t dan amalan khur4fat sebagai makanan jiwa.

“Saya merayyu, menangis dan menjerrit sesungguh hati minta diberikan peluang ke dunia lagi. Saya mahu tebus kesiIapan diri,” katanya yang bersyukur kerana tersedar dan mendapati dia hanya k0ma.

“ALLAHU… saya takut nak kenangkannya lagi…semua situasi tu macam realiti,” keluhnya.

Mudah terpengaruh

Cerita Pian lagi, kira-kira 10 tahun lalu dia merasakan auranya dalam industri hiburan tanah air tidak menyerlah biarpun telah banyak usaha dilakukan untuk melobi pekerjaan.

Cuba bersaing dalam industri seni

Fikirnya mungkin berpunca daripada rupa yang tidak setampan rakan-rakannya ketika itu.

“Atas saranan rakan-rakan selebriti, saya membuat suntiikan koIagen.

Bermula daripada bibir, hidung, pipi, muka dan akhirnya ke seluruh badan. Semua benda saya nak ubah. Bukan sedikit, tapi lebih ratusan jarum.

“Bukan itu sahaja, saya turut memakai sussuk emas dan berlian di beberapa bahagian tubuh.

Anugerah Datuk diberikan oleh kerajaan Naning Melaka 

Puncak kecelaruan emosi saya adalah apabila anugerah Datuk yang diberikan kerajaan Naning Melaka menjadi ejekan dan gurauan rakan sehingga saya kemurvngan dan terpaksa mendapatkan rawatan di hospital.

Ustaz tegur

“Pada usia memasuki 40 tahun badan saya mula sakiit sehinggalah ditegur seorang ustaz supaya membuang segala amalan khur4fat yang saya lakukan,” katanya.

Menurutnya, pengaruh pemakaian sussuk berlian dan emas itu turut merosakkan jiwa dan pemikiran sehingga ada kalanya membuat diri separa sedar dan digelar insan tidak waras.

Pian yang pernah menyertai dunia hiburan tanah air sekitar tahun 1990-an itu mengakui penderiitaannya bertambah teruk apabila merasakan dirinya dipinggirkan dari dunia seni malah rakan-rakan seperjuangan yang menjadi pengaruh paling kuat untuk dia memakai sussuk dan koIagen turut menjauhkan diri.

“Saya hampir hilang segala-galanya. Mujurlah dua anak dan ibu saya masih ada di sisi. Merekalah yang menjadi penguat semangat saya,” katanya.

Produk realiti TV

Pian lahir ke dalam dunia hiburan menerusi rancangan realiti TV popular, Sinaran Pasport Kegemilangan sebelum menyertai kumpulan lawak Cecupak.

“Hanya untuk kelihatan kacak dan diterima dalam industri hiburan tanah air saya terpengaruh dengan saranan rakan selebriti sehingga lupa kepada larangan agama.

Duit habis & menyesal

“Selepas beberapa tahun menghabiskan wang ringgit bagi mengubah wajah kononnya untuk lebih menarik saya mula menyesal.

Kecantikan tidak kekal lama malah saya mula berasa kesakitan apabila usia semakin tua,” katanya.

Melihat wajah anak, hati Pian tersentuh untuk berhijrah bahkan dia mula melihat dua cahaya mata sebagai permata yang tidak ternilai harganya.

“Sakiit. Sangat sakiit, air mata berjurai-jurai ketika melakukan pembeddahan buang koIagen.

Saya nekad nak wajah kembali kepada asal walau pun kos buang lebih tinggi.

 

Sudah bertaubat

Pian bersyukur kerana dia kini tenang dan bertambah sihat

“Saya tahu apa orang mengata tentang saya tapi saya tidak kisah. Saya ada dua anak yang hendak saya bahagiakan.

Saya sudah bertaubat. ALLAH beri saya peluang kedua untuk hidup dengan memperbaiki diri dan mencari bekalan sebanyak-banyaknya,” katanya.

Melalui Sinar Harian Pian berharap kisahnya menjadi pengajaran dan teladan kepada selebriti generasi baharu agar menjauhi ilmu sussuk dan memasukkan koIagen.

“Ia tidak kekal lama malah memberi kesan jangka panjang sehingga saya sendiri selalu hilang punca dan lupa keadaan sekeliling.

“Ada ketika saya perlu memakai lampin pakai buang kerana tiada deria rasa untuk membuang air kecil. Kesan cuccuk koIagen juga masih ada pada tubuh dan ia amat menyakiitkan,” katanya.

“Alhamdulillah baru-baru ini saya bertemu dengan seorang usahawan yang sangat baik hati.

Beliau menaja saya suplemen yang kaya Omega 3 iaitu Dlynd Gold Sacha Inchi dan saya sudah amalkan sehingga empat botol.

Katanya Pian, sebelum ini dia menggunakan tongkat tetapi kini hidupnya semakin tenang dan mampu menjalani rutin harian di rumah.

Sebelum ini media melaporkan Pian Cecupak Dapat Gelaran Datuk

Hari ini, dunia hiburan dikejutkan dengan berita penganugerahan gelaran Datuk kepada Pian Cecupak, Boy Iman dan Nash. Mereka bertiga dianugerahkan Darjah Jaksa Naning Melaka (D.J.N.M), dari Kerajaan Naning, yang membawa gelaran Datuk, baru-baru ini. Banyak pihak yang mempertikaikan pemberian ini terutamanya kepada Pian Cecupak dan Boy Iman yang dilihat tidak banyak jasa kepada industri hiburan tanah air. Kalau Nash bolehlah lagi kerana nampak juga kehebatannya.

datuk pian cecupak

Walau dipertikai oleh kebanyakan pihak, Pian Cecupak melahirkan rasa syukurnya atas gelaran Datuk ini. Kata Pian menerusi Sinar Harian:-

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber: sinarharian via menujukebenaran

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "‘Lebih Ratusan Jarum Svsuk emas, berlian.’ – Kini bertaubat, Pian Cecupak kongsi kisah ‘disekksa’ semasa k0ma ketika"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*