Chef Wan Dedah Menu Istimewa Kegemaran Almarhum Sultan, Sehingga Dia Dibayar RM25 Ribu

Chef Selebriti Redzuawan Ismail atau lebih mesra dipanggil Chef Wan bercerita tentang pengalaman beliau sepanjang mengenali Paduka Ayahanda Sultan Haji Ahmad Shah serta bersama kerabat di Raja Pahang yang begitu rapat sedari kecil.

Menurut Chef Wan, kenangan berurusan dengan Sultan Pahang kelima itu ketika menjadi chef dan memasak sendiri aneka juadah di majlis-majlis makan malam yang dianjur kerabat di Raja Pahang.

Kata Chef Wan, di situ dia mula mengenali keluarga di Raja Pahang secara dekat.

“ Kebaikan baginda menjadi bualan orang ramai. Baginda selalu menjadi orang yang baik, suka bersedekah dan memberi makan kepada orang ramai.

” Malah, Baginda juga sentiasa pastikan semua orang dilayan dengan baik,” katanya kepada Astr0 AWANl, pada Rabu.

Selain itu, katanya, baginda juga suka dengan masakan yang dimasaknya dan menu yang menjadi kegemaran baginda adalah mi rebus hasil air tangannya sendiri.

“ Ada suatu ketika, Tuanku ingin merasa mi rebus hasil tangan saya dan malam itu juga saya masak sendiri mi rebus itu untuknya.

Apa yang mengejutkan, apabila selesai memasak dan pulang ke rumah, saya dapati ada RM25,000 wang tunai dan hadiah seperti telefon baharu keluaran Samsung dan sebuah kamera berjenama Canon di dalam beg perkakas saya,” ujarnya.

Chef Wan menghubungi baginda untuk bertanyakan mengenai hal tersebut, sama ada baginda mungkin tersalah letak atau sebagainya, dan jawapan yang diterima ialah Tuanku Sultan sendiri meletakkan ganjaran tersebut di dalam beg itu sebagai hadiah.

Chef Wan berkata tidak pernah berlaku dalam hidup dibayar sebegitu banyak wang hadiah untuk sajian mi rebusnya.

Sementara itu nada sebak penghibur ternama Indonesia, Datuk Seri Rossa ketika berkongsi pengalaman mengenali Almarhum Paduka Ayahanda Sultan Haji Ahmad Shah jelas menterjemahkan betapa beliau benar-benar merasai kehilangan seorang raja yang berperibadi mulia.

Sepanjang mengenali Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah, baginda disifatkan Rossa seorang raja yang mementingkan kesederhanaan selain memiliki personaliti yang menawan serta disenangi segenap lapisan rakyat.

Menurut Rossa, Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah merupakan insan yang tidak pernah membandingkan darjat antara rakyat dan keluarga diraja.

” Tuanku melihat manusia itu adalah sama, walaupun saya rakyat Indonesia Tuanku tidak pernah membeza-bezakan kami,” kata Rossa berkongsi pandangan mengenai Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah ketika dihubungi Astr0 AWANl  dari Jakarta, Indonesia.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber  : astr0awan1

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Chef Wan Dedah Menu Istimewa Kegemaran Almarhum Sultan, Sehingga Dia Dibayar RM25 Ribu"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*