D4kwa Orang Utan Bvnvh Manusia, Ucapan Zuraida Undang Kec4m4n Netizen

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Zuraida Kamaruddin sekali lagi menjadi perhatian netizen apabila mengeluarkan satu kenyataan yang dilihat cetek akal sebagai salah seorang yang berstatus menteri.

Dalam ucapannya yang mempertahankan industri minyak sawit di Malaysia, dia berkata bahawa industri ini tidak meng4ncam populasi orang utan di Malaysia. Tambahnya lagi, orang utan lebih berkemungkinan untuk membvnvh manusia berbanding manusia membvnvh orang utan.

Katanya, semasa beliau melakukan lawatan di Mekah baru-baru ini dan bertemu dengan Duta Malaysia di sana. Dia dimaklumkan bahawa buku sekolah di sana memberi penerangan yang bvruk mengenai industri minyak sawit kerana meng4ncam nyawa orang utan.

“Perkara lain yang saya dapati semasa saya berada di Mekah – saya baru pulang dari umrah. Saya bercakap dengan duta kita di sana, jadi dia beritahu saya bahawa di sekolah-sekolah di negara Arab yang pelajarnya pergi, buku-buku menceritakan hal bvruk tentang minyak sawit kita kerana kita membvnvh orang utan. Saya beritahu dia, di Malaysia, kalau awak nampak orang utan, orang utan akan bvnvh awak dulu, bukan awak bvnvh orang utan dulu. Kan?” katanya.

Tidak cukup dengan itu, ucapannya berkenaan dengan singa juga menjadi bualan netizen kerana Malaysia bukanlah habitat untuk haiwan tersebut.

“Perhilitan ada polisinya. Adakah anda fikir mereka hanya bvnvh orang utan? Singa dan harimau pun, bila mereka nampak, mereka tidak bvnvh. Mereka mempunyai beberapa jenis prosedur untuk memfasakannya dan kemudian membawa mereka ke zoo atau apa sahaja,” katanya.

Difahamkan bahawa ucapan itu dibuat pada 5 Jan lalu dan mula tersebar di TikTok baru-baru ini. Ia juga mendapat perhatian bekas ahli politik, Rafizi Ramli yang memuat naik video itu di Twitter dan secara berselor0h berkata bahawa dia rasa tert1pu dengan gurunya di zaman sekolah.

“Banyak benda boleh belajar dari menteri-menteri yang bijak pandai. Satu, di Malaysia, kalau orang utan jumpa manusia, orang utan bvnvh manusia dulu dan dua, di Malaysia ada singa. Selamba aaah cikgu aku dulu tipu kat sekolah, tak ajar benda-benda ni,” katanya di Twitter miliknya.

Seorang netizen pula berkata bahawa beliau kec3wa dengan kenyataan Zuraida sambil menekankan bahawa seorang menteri sepatutnya tahu apa yang dia mahu ucapkan. Manakala sebahagian lagi menyatakan bahawa selama ini dia tidak pernah mendengar lagi cerita berkenaan orang utan yang membvnvh manusia.

Komen Netizen

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : the vocket


Apa kata anda?

Be the first to comment on "D4kwa Orang Utan Bvnvh Manusia, Ucapan Zuraida Undang Kec4m4n Netizen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*