“Ini Adalah Satu Ke4iban”-Francisca Peter Sed1h Lihat Atlet Paralimpik Jual Sarung Tisu Untuk Sara Hidup

Berita tular mengenai bekas atlet paralimpik renang, Koh Lee Peng yang terpaksa menjual sarung tisu untuk menyara hidup mendapat reaksi dari pelbagai pihak termasuklah penyanyi popular era-90, Francisca Peter yang menganggap perkara yang berlaku sangat menyed1hkan bagi ahli sukan.

“Ini Sungguh Menyed1hkan”-Francisca Peter

Menerusi laman Twitter, pelantun Sekadar Di Pingggiran ini memberitahu bahawa berita yang tular itu sangat menyed1hkan terhadap wanita dan para ahli sukan.

“Ini sungguh menyed1hkan dan paling tidak baik terhadap ahli sukan dan wanita.”-Francisca Peter

Tambahnya lagi, dia turut memberitahu bahawa para atlet seharusnya dilayan dengan penuh hormat dan diberikan lebih banyak faedah dan keistimewaan.

“Ini adalah satu ke4iban. Mereka seharusnya dilayan dengan penuh hormat dan diberikan lebih banyak faedah dan keistimewaan.”-Francisca Peter

Pelbagai Reaksi Netizen

via MyKMU

Tinjauan Murai di ruangan komen mendapati rata-rata netizen turut meluahkan rasa sed1h terhadap apa yang berlaku terhadap bekas atlet tersebut.

“Sed1h untuk membaca mengenai ini. Berh4rap ada kuasa yang membuka mata dan telinga untuk membantu.”

“Saya tidak percaya ini benar-benar berlaku dalam negara kita. Saya sangat sed1h dan malu mengenai hal ini.”

“Sebenarnya, mereka sepatutnya mempunyai perancangan untuk menyokong atlet kelainan upaya ini kerana mereka terdedah terdedah kepada bah4ya berbanding dengan atlet biasa. Dan anda tahu, jika orang kelainan upaya lain, mereka mungkin telah mempelajari kemahiran yang lain sewaktu latihan atlet.”

Baru-baru ini, seorang warganet di Twitter yang dikenali sebagai @fxwxb menceritakan bahawa dia terserempak dengan seorang bekas perenang paralimpik Orang Kelainan Upaya (OKU), Koh Lee Peng yang menjual sarung tisu di Bukit Bintang untuk menyara hidup.

Sekadar info, Koh Lee Peng pernah mengharumkan nama negara di peringkat sukan paralimpik antarabangsa. Dalam tempoh lima tahun bermula tahun 2001 hingga 2005, beliau pernah meraih tujuh pingat emas dan tiga pingat perak untuk negara.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Murai my


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Ini Adalah Satu Ke4iban”-Francisca Peter Sed1h Lihat Atlet Paralimpik Jual Sarung Tisu Untuk Sara Hidup"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*