Dengar je nak kena s4man dengan KJ sam4n, ini reaksi slumber Ustaz Abu Syafiq

KUALA LUMPUR: Menteri k3sihatan Khairy Jamaluddin memfailkan saman fitn4h terhadap bekas ahli Majlis Tertinggi Umno Lokman Noor Adam dan penceramah, Mohd Rasyiq Mohd Alwi, berhubung hantaran atas talian berkait program v4ksinasi cov1d-19.

Khairy memfailkan dua saman berasingan di Mahkamah Tinggi menerusi Tetuan Rashid Zulkifli minggu lalu, menamakan Lokman dan Rasyiq, yang juga dikenali sebagai Ustaz Abu Syafiq, sebagai defendan.

Beliau mengemukakan saman terhadap dua individu terbabit berhubung siri hantaran atas talian yang dibuat antara 20 Okt lalu dan 10 Jan.

Dalam kenyataan tuntutan Khairy berkata, beliau memfailkan saman berkenaan atas kapasiti peribadi terhadap Lokman kerana memfitn4hnya menerusi dua video, memuat naik gambar dalam akaun Facebooknya pada 6 Jan dan membuat kenyataan “langsung” menerusi aplikasi itu dan YouTube pada 10 Jan.

Dalam pada itu, beliau mend4kwa Rasyiq memfitn4hnya dengan melmbuat empat kenyataan dan menerbitkan tiga video dan satu gambar menerusi akaun Instagram miliknya antara 20 Okt dan 10 Jan.

Khairy juga menuntut ganti rugi yang tidak ditentukan dan mahu defendan membuang hantaran yang did4kwa memfitn4h.

Beliau turut menuntut kedua-dua mereka mengeluarkan kenyataan menarik balik d4kwaan dilakukan dan secara terbuka memohon maaf dalam akaun YouTube masing-masing dan akaun media sosial lain yang dikenal pasti olehnya.

Khairy, yang juga Pengerusi Pasukan Petugas Imunisasi cov1d-19 berkata, defendan melakukan fitn4h melalui hantaran atas talian yang mengandungi beberapa d4kwaan berhubung usaha v4ksinasi cov1d-19 yang dilakukan kerajaan.

Antaranya, menuduhnya beliau bertindak melulu dan tidak bertangunggjawab dalam membuat perolehan v4ksin cov1d-19 bagi program vaksianasi, selain d4kwaan yang dikaitkan dengan status v4ksinasi cov1d-19 dirinya.

(Dari kiri) Khairy Jamaluddin berkata, d4kwaan yang dibuat oleh Lokman Noor Adam dan Mohd Rasyiq Mohd Alwi menghakis kepercayaan dan keyakinan orang awam terhadap peribadi dan kapasiti dirinya secara profesional.

Katanya, hantaran atas talian yang dibuat oleh kedua-dua defendan adalah bertentangan dengan kepentingan awam kerana merendahkan usaha Putrajaya melawan pandemik cov1d-19.

Khairy menegaskan bahawa beliau “bertindak dengan mengambil kira k3selamatan dan k3sejahteraan rakyat Malaysia berhubung pelaksanaan program v4ksinasi cov1d-19″.

“Sifat penerbitan fitn4h defendan jelas direka untuk menjejaskan usaha plaintif, usaha semua orang di Kementerian k3sihatan dan kerajaan dalam pertempuran sedia ada untuk melawan cov1d-19.

“Penerbitan berkenaan menjejaskan tindak balas masyarakat terhadap cov1d-19, menjejaskan data rasmi dan fakta yang dikeluarkan Kementerian k3sihatan kepada orang awam,” katanya.

Khairy berkata, d4kwaan kenyataan fitn4h itu menjejaskan kredibiliti dan niat baiknya, selain mengakibatkan dirinya tertekan.

Katanya, tindakan itu menghakis kepercayaan dan keyakinan orang awam terhadap peribadi dan kapasiti dirinya secara profesional.

Selain itu, tindakan berkenaan menyebabkan dirinya diseret ke dalam skandal awam, odium dan penghinaan.

Pengurusan k3s ditetapkan pada 28 Feb.

Dalam pada itu, Abu Syafiq dalam posting di IG memohon maaf dan akan memadamkan segala video berkaitan dengan KJ

“KJ. Saya minta maaf banyak2. Maafkan saya ye. Saya akan buang semua video dan posting saya pasal Abang KJ tu. Usahlah Abang KJ bersed1h. Saya sayang Abang KJ. Semua orang pun sayang. Allah Sayang..

Pesanan terakhir saya kepada semua:

(Jangan ‘sembah’ v4ksin Usah Per’tuhan’kan WHO)

@khairykj

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba Press

Sumber : http://trendingsangat.pw/2 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Dengar je nak kena s4man dengan KJ sam4n, ini reaksi slumber Ustaz Abu Syafiq"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*