Selepas KWSP umum keuntungan, tak sangka ini permintaan pencarum

PETALING JAYA – Ramai pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) nampaknya masih tidak mengalah dalam tuntutan pengeluaran i-Citra sebanyak RM10,000.

Selepas KWSP mengumumkan keuntungan bagi suku ketiga 2021 lebih tinggi iaitu RM48.02 billion, meningkat 7.7 peratus hari ini, tuntutan tersebut mula memenuhi ruangan komen media sosial.

Keuntungan itu sekaligus meningkat sebanyak RM3.42 billion berbanding tempoh sembilan bulan yang sama tahun sebelumnya.

Pasaran saham juga dikatakan menyumbang kepada 54 peratus pulangan pelaburan KWSP pada suku ketiga 2021.

Pengumuman itu sekaligus membuatkan pencarum menekan pihak KWSP untuk membenarkan pengeluaran RM10,000 secara one off kerana masih ramai yang memerlukan ketika ini.

“KWSP untung. Dia main saham. Saham pun untung dilabur KWSP. Lepas ini harap bolehlah bantu rakyat yang sedang susah pula. Jangan tamak. Benarkan pengeluaran i-Citra kali terakhir,” jelas Isham Jalil.

“Untung dah ada, apa lagi alasan KWSP ni? Orang memang tak ada duit. Kalau cakap pasal masa depan, sepatutnya masa sekarang lah penentu masa depan.

“Cuba la berlembut sikit, nak suruh rakyat buat macamana lagi, nak suruh faham sikit je perasaan rakyat sekarang,” jelas Zaibidi Razak

Memo keluarkan wang KWSP pada PM dihantar melalui Najib

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menyerahkan memorandum tuntutan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) RM10,000 secara sekali bayar kepada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob melalui ahli parlimen Pekan Najib Razak.

Penyerahan memorandum itu dilakukan di hadapan pejabat Najib di Bukit Pantai di Bangsar, Kuala Lumpur.

Menurut Pengerusi PPIM Nadzim Johan, antara sebab tuntutan tersebut kerana terdapat pencarum yang belum dan masih dalam proses mendapatkan pekerjaan stabil.

“Untuk memperbaiki atau memulihkan perniagaan-perniaga kecil pencarum yang baru bermula dan yang terjejas selepas PKP (perintah kawalan pergerakan) demi PKP yang dilaksanakan kerajaan.

“Untuk melunaskan tunggakan-tunggakan hutang, pinjaman perumahan, pinjaman kenderaan, pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan, sewa rumah, bil-bil utiliti serta yang berkenaan,” katanya.

Pada masa sama, Nadzim juga mencadangkan kerajaan menubuhkan pusat untuk mengkategorikan aduan rakyat supaya ia dapat diselesaikan dengan lebih sistem4t1k dan efektif.

Kira-kira 10 orang hadir untuk menyerahkan memorandum itu.

Bagaimanapun, Najib hanya berada di situ ketika pada awal penyerahan memorandum tersebut dan terus memasuki pejabatnya tanpa memberikan sebarang kenyataan.

Usahawan ‘bungkus’, kata pencarum

Sementara itu, seorang pencarum yang hadir sama Azmi Mohd Tahir meminta supaya pengeluaran itu tidak dikenakan sebarang syarat.

“Tuntutan ini bukan kerana banjir tapi kerana PKP yang berlarutan selama dua tahun.

“Ramai pekerja yang tinggal separuh gaji dan tak dapat gaji, (usahawan) IKS ‘bungkus’ dan ramai di antara mereka jadi penganggur.

“Kalau saya cakap banjir kerajaan akan kata ini isu banjir nak buat apa keluar KWSP,” katanya yang menganggarkan seramai lapan hingga sembilan juta pencarum yang terjejas ekoran pelaksanaan PKP sebelum ini.

Malah katanya, lebih daripada 50,000 orang yang menandatangani melaluo petisyen dalam talian menyokong pengeluaran RM10,000 secara sekali bayar.

Dia berkata memorandum itu dihantar melalui Najib kerana bekas perdana menteri itu sering menggesa supaya pengeluarkan itu dibenarkan melalui Facebooknya

“Setiap hari di FB page Datuk Seri Najib banyak komen-komen mengenai pengeluaran one-off RM10,000,” katanya.

sumber: mkini

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba Press

Sumber : http://trendingsangat.pw/ 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Selepas KWSP umum keuntungan, tak sangka ini permintaan pencarum"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*