‘Syukur Dapat Hadiahkan Nenek Rumah’ – Ustaz Ebit Lew Bantu Bina Kediaman Mngsa Banjir

Wanita berusia 76 tahun, r0hana Mahfuz sebelum ini pernah tuIar di media sosial apabila kehil4ngan rumah pusakanya yang berusia 52 tahun akibat b4njir. Kediaman yang terletak di Kampung Jawa itu kini hanya tinggal tangga batu sebagai sisa akhir kenangan selepas keseluruhan rumah di bawa air bah.

Terbaharu, penceramah bebas, Ustaz Ebit Lew tampil menghadiahkan sebuah rumah kepada wanita terbabit. Di dalam hantaran yang dimuat naik di laman Facebook peribadinya, Ustaz Ebit Lew mendedahkan bahawa sudah sebulan wanita yang disapanya sebagai ‘nenek’ buntu bagaimana untuk membina rumah pusakanya.

“Syukur dapat hadiahkan nenek r0hana Mahfuz 76 tahun rumah baru. Setelah rumahnya hanyut b4njir di Hulu Langat. Semuanya habis cuma tinggal tangga. Kami akan bina semula rumah. Menangis jer dari mula jumpa tadi. Dah sebulan nenek tak tahu macam mana nak bina rumah. Dari mula hanya meluah rasa dan ujian hidupnya. Satu sahaja saya minta dengan ustaz doakan nenek disayangi Allah dan masuk syurga,” kata Ustaz Ebit Lew.

Pada Disember lalu, ketika ditemubual oleh media tempatan, r0hana menganggap semua yang berlaku adalah ujian daripada tuhan. Tambahnya lagi, sebagai manusia biasa beliau menganggap apa yang terjadi adalah kerja tuhan yang mengambil semula apa yang pernah dipinjamkan kepadanya.

 

Namun kehadiran Ustaz Ebit Lew sedikit sebanyak merawat Iuka yang ditimpa oleh r0hana setelah rumah yang sudah menjadi sebahagian daripada hidupnya hanyut dibawa b4njir.

“Dari mula menangis jer. Katanya ini hari paling gembira dapat jumpa ustaz. Saya jarang menangis tapi hari ni nak menangis je. Selalu tengok dekat TV. Boleh tak ustaz jangan balik lagi. Nenek nak dengar nasihat. Nenek doakan saya ye. Mak ayah saya dah meninggaI dunia. Saya perlu doa nenek. Terus nenek doakan saya. Syukur rasa.

“Kami terus tengok plan rumah dan call kontraktor. InsyaAllah akan bina rumah baru untuk nenek. Nenek tiada suami dan anak-anak. Syukur adik beradik dan jiran tetangga ramai membantu. Serta masyar4kat ramai membantu. Doakan yer rumah nenek dapat kami siapkan mengikut plan asal. Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah,” kata Ustaz Ebit Lew. – Sumber dipetik dari The V0cket, Facebook Ebit Lew

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "‘Syukur Dapat Hadiahkan Nenek Rumah’ – Ustaz Ebit Lew Bantu Bina Kediaman Mngsa Banjir"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*