Selepas Wanita Ini Pulang Bercuti Dia Dapat S4kit Kepala Yg Ter4mat Sangat. Disangkakan Pen1ng Biasa Tapi Selepas Diperiksa Ini Yg Doktor Jumpa

DISANGKA berpvnca daripada str3s, tetapi rupa-rupanya s4kit kepala yang ditanggvng wanita ini selama seminggu mempunyai kaitan dengan j4ngkitan kvman!

Menurut wanita yang hanya mahu dikenali sebagai Yana Ismail, segala-galanya bermula selepas dia dan keluarganya pulang ke rumah selepas bercuti selama beberapa hari di Pulau Pinang.

“Memandangkan dah lama tak bawa anak-anak berjalan sebab lar4ngan rentas negeri dan saya juga sibuk dengan bisnes online, maka baru-baru ini saya ambil peluang bercuti dengan keluarga.

“Balik je bercuti, saya mula rasa s4kit kepala. Saya tak pernah dan jarang s4kit kepala. Suami syak mungkin sebab str3s. Saya ambil panadol dan ubat farmasi saja untuk redakan rasa s4kit.

“Seboleh-bolehnya saya nak elak ke hospital sebab sekarang ni kan musim c0v1d-19.

“Saya tak ada migra1n pun selama ini. Tapi tiga hari berlalu, s4kit kepala masih tak reda walau telan panadol. Masuk hari keempat, saya tak tah4n dah dan pergi ke hospital,” ujar wanita berusia 30an yang juga pengasas produk makanan, Bilis Menangis ini.

Menurutnya, doktor mengesy4ki dia diser4ng migra1n lantas dia diberikan ubat serta svntikan ubat tah4n s4kit dan kemudiannya dibenarkan pulang.

“Masa tu saya dah overthinking… saya t4kut ia disebabkan pembvluh d4rah pec4hlah, ketumbvhanlah. Lebih-lebih lagi ada sepupu saya s4kit kepala sampai pengs4n kerana pembvluh d4rah pec4h. Dia masih k0ma sehingga kini.

“Saya rasa dunia ni gel4p walaupun boleh bernafas… macam-macam saya fikir terutama apa akan jadi pada anak-anak kecil saya,” ujar ibu kepada dua cahaya mata berusia tiga tahun dan setahun setengah ini.

yana 1

Empat hari men4han s4kit di rumah, Yana bertekad untuk mendapatkan rawatan di hospital.

Yana berkata sungguhpun diberikan svntikan ubat yang sedikit kvat, s4kit kepalanya masih berlarutan selama enam hari.

“Hari ketujuh, saya mula mvntah, c1rit-b1rit dan lem4h sangat… badan tak boleh nak tah4n. s4kitnya macam orang pul4s dan tarik-tarik ur4t kepala.

“Adik dan mak datang ambil saya dan bawa ke hospital. Saya nak sangat buat CT scan sebab nak tahu apa yang jadi punca s4kit kepala ni. Saya bimbang nanti terlambat dapatkan rawatan.

“Nasib saya baik tak perlu tunggu lama. Doktor buat CT scan dan terus dapat keputusan hari itu juga. Akhirnya doktor maklumkan s4kit kepala saya tak ada kaitan dengan otak dan pembuluh d4rah sebaliknya ada jangk1tan kum4n di bahagian rongga sinus

“Saya rasa nak sujud syukur sebab merasakan Allah bagi nyawa sekali lagi pada saya,” ujarnya yang menetap di Putrajaya.

Buat masa ini, Yana berkata dia bergantung kepada ubat antibiotik yang diberikan kepada doktor.

“Alhamdulillah, berkurang sikit s4kitnya. Doktor kata kalau antibiotik tak berkesan, saya akan dirujuk kepada pakar telinga, hidung dan tekak (ENT),” katanya.

Tidak menyangka video yang dimuat naik olehnya meraih melebihi 146,000 jumlah tontonan, Yana berh4rap perkongsiannya dapat memberi peringatan kepada orang lain agar tidak mengambil ringan dengan kesihatan masing-masing.

“Mesej penting, elok cepat-cepat pergi hospital walau migra1n biasa. Buat check-up, jangan berkira duit ringgit. Kesihatan ni jaga macam mana pun, kalau Tuhan nak bagi s4kit, tak boleh buat apa.

“Jadi mulakanlah jaga pemakanan, jangan makan berlebihan. Dan selagi ada nikmat masa dan kesihatan, luangkanlah masa dengan insan tersayang. Kalau terjadi apa-apa, tak boleh patah balik,” ujarnya sambil turut mengucapkan terima kasih kepada mereka yang turut mendoakan kesihatannya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : MSTAR ONLINE


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Selepas Wanita Ini Pulang Bercuti Dia Dapat S4kit Kepala Yg Ter4mat Sangat. Disangkakan Pen1ng Biasa Tapi Selepas Diperiksa Ini Yg Doktor Jumpa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*