Bek4s Aktres, Pengacara Cantik, Personaliti Humble Datuk Dira Abu Zahar Cvri Perhatian

Nama Datuk Dira Abu Zahar bukan lagi asing di kalangan penggiat seni Malaysia. Selain bergelar pelakon, pengacara dan pengarah, wanita jelita berusia 37 tahun itu juga terkenal dengan hobinya menunggang motosikal berkuasa tinggi.

Namun semenjak menceburi bidang politik secara serius, Datuk Dira atau nama sebenarnya Kh4id1riah Abu Zahar perlahan-lahan berundur dari lensa kamera. Beliau lebih senang menyantuni masyar4kat dan mengabadikan masanya untuk aktiviti kebajikan.

Barangkali d4rah pemimpin yang mengalir dalam d1rinya membuatkan Datuk Dira serasi dengan kerjaya politik. Beliau merupakan anak kepada bekas Ketua Menteri Melaka ke-8, Allahy4rham Datuk Seri Abu Zahar Haji Isnin.

“Walaupun saya pernah bergelar penggiat seni, gelaran itu bukanlah sebuah kemewahan. Saya inginkan penduduk kenal saya kini sebagai orang yang bersedia menjadi pemimpin.” DATUK DIRA ABU ZAHAR

Sifat penyayang dan prihatin begitu jelas terlihat dari pandangan mata Datuk Dira Abu Zahar ini.

Hasrat ahli politik ini jelas mahu memberikan yang terbaik kepada rakyat Melaka.

Pemegang Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dari UiTM ini pernah menyatakan bahawa beliau ingin terus beristiqamah dalam parti politik (UMNO) sambil menyifatkan selesa dengan kerjaya sekarang iaitu berniaga dan berpolitik.

Sebagai Ketua Puteri UMNO Bahagian Jasin, kini Datuk Dira menyahut cabaran bertanding dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka yang bakal berlangsung esok di bawah tiket Barisan Nasional (BN) bagi Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Saya Kh4idhirah Abu Zahar dengan rasa rendah d1ri menawarkan d1ri bertanding sebagai Calon Barisan Nasional bagi N.25 DUN Rim, Calon No. 3.

Sesungguhnya DUN Rim, Jasin ini begitu dekat di hati saya dan kampung saya membesar di sini.” Datuk Dira Abu Zahar

MERENDAH D1ri

Di sebalik status Datuk, wanita ini sebenarnya seorang yang sangat merendah d1ri dan humble. Terlihat daripada pakaian dan tutur katanya yang sopan, beliau tidak kekok berbaju kurung dan menaiki motosikal seperti masyar4kat setempat yang lain.

C1ri-c1ri kepimpinan Datuk Dira Abu Zahar itu mengingatkan kita kepada jasa bapanya yang sentiasa disenangi rakyat.

Tambahnya, beliau menggagahkan d1ri terus berkecimpung dalam dunia politik demi mengenang pengorb4nan All4hyarham bapanya yang merupakan bek4s Ketua Menteri Melaka.

“Saya gagahkan d1ri mengambil tanggungjawab ini demi mengikut jejak langkah arw4h ayahanda saya, Datuk Seri Abu Zahar untuk menabur bakti dan menyumbang khidmat kepada rakyat.

Banyak yang telah dilakukan oleh pemimpin BN terdahulu dan menjadikan Melaka sebuah negeri maju. Saya percaya legasi kecemerlangan pentadbiran ini perlu diteruskan semula. Bukan untuk yang lain, tetapi untuk kita semua.

Dengan lafaz bismillah, saya memohon agar pengundi memberikan kepercayaan dan mandat kepada saya untuk mewakili anda semua.” Datuk Dira Abu Zahar.

PRN Melaka menyaksikan persaingan sengit apabila 112 calon disahkan bertanding untuk merebut 28 kerusi DUN pada 20 November.

Dira yang juga merupakan Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO akan berdepan dua calon lain iaitu B. Prasant Kumar mewakili Pakatan h4rapan (PH) dan Azalina Abdul Rahman yang mewakili Perikatan Nasional (PN).

Sama-sama kita nantikan keputusan PRN Melaka. Semoga maju jaya buat Datuk Dira Abu Zahar!

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Nona


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Bek4s Aktres, Pengacara Cantik, Personaliti Humble Datuk Dira Abu Zahar Cvri Perhatian"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*