Kr0n0logi Pen4ngk4pan Nur Sajat : Mohon Duduk Di Australia Dan Ini Alasan Yang Dia Bagi

Setelah lama menyembunyikan d1ri, usahawan kosmetik sensasi Nur Sajat akhirnya telah ditahan oleh pihak Imigresen Thailand pada 8 September lalu.

Misha Bebaskan Sajat 

Memetik laporan Harian Metro,Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman dibawa dan ditahan di Ibu Pejabat Imigresen Cawangan Pembanterasan Pendatang Tanpa Izin Thailand atas kesal4han berkaitan imigresen di negara gajah putih itu.

Bagaimanapun, Sajat dibebaskan pada 10 September dengan jaminan AS$2,000 (RM8,343) yang dibuat seorang warga tempatan yang juga rakannya dikenali sebagai Misha.

“Wang itu dibayar oleh seorang kenalannya dikenali sebagai Misha yang dilaporkan terbang ke Thailand untuk urusan jaminan Nur Sajat,” kata sumber seperti dipetik portal akhbar itu.

Untuk rekod, Sajat menjadi tumpuan media sejak Februari 2018 selepas isu berpakaian seperti wanita dalam sebuah majlis agama anjurannya telah dikenakan tindakan undang-undang. Berikut Murai.my tampilkan kronologi mengenai kes Sajat sehingga kini yang dipetik dari pelbagai sumber.

Kr0nol0gi K3s Sajat 

28 Februari 2018 – Berpakaian Seperti Wanita

Pada ulangtahun kelahirannya, 23 Februari 2018 Sajat telah mengadakan majlis bacaan Yasin dan solat hajat sekitar 7.30 malam di premis kecantikannya, Nursajat Beauticion yang ketika itu bertempat di Jalan Serai Wangi G16/G, Seksyen 16, Shah Alam. Dalam majlis itu, Sajat turut menjemput pelajar-pelajar tahfiz untuk bacaan tersebut.

Kerana majlis itu, Sajat dikec4m ramai pihak kerana menyebabkan agama Islam dipandang h1na dengan cara d1rinya seorang lelaki yang berpakaian menyerupai wanita. Perbuatan itudid4kwa mengikut Seksyen 10(a) Enakmen Jen4yah Syariah (Negeri Selangor) 1995 yang memperuntukkan hukvman tidak melebihi RM5,000 atau penj4ra tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

11 Januari 2021- D4kwa Dikas4ri JAIS

Pada 11 Januari 2021, Sajat telah mengaktifkan semula akaun Instagram nya selepas menyahaktifkan seketika. Lebih mengejutkan, Sajat turut memuat naik hantaran terbaru beserta sebuah video rakaman yang mendakwa dia telah dian4yai oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

Menurut Sajat, dia telah memberi kerjasama sepenuhnya kepada JAIS selepas dia mendapat surat perintah untuk memberikan kerjasama bagi membantu si4sat4n di bawah Enakmen Jen4yah Negeri Selangor No.9 Tahun 1995 pada 6 Januari lalu. Bagaimananpun, dedah pelantun Makhluk Pengg0da ini dia telah dikas4ri setelah cuba menghalang d1rinya daripada dig4ri oleh pihak JAIS.

Difahamkan, di dalam video tersebut pihak JAIS telah memberitahu Sajat bahawa dia telah dit4han atas dakwaan tersebut. Terkejut dengan perintah itu, Sajat berkeras untuk berjumpa dengan ibu bapanya di luar bilik si4sat4n namun dihalang oleh kakitangan yang bertugas kerana mereka memberitahu akan membawa masuk ahli keluarganya itu . Sajat yang merakam secara tersembunyi segala perbincangan tersebut, turut bertengk4r dengan pihak JAIS sebelum menunjukkan kesan lvka dan leb4m dipercayai disebabkan pergelvtan tersebut.

23 Februari 2021 – Tidak Hadir Ke mahk4m4h

Media melaporkan mahk4m4h Tinggi Syariah Shah Alam telah mengeluarkan waran tangk4p terhadap Sajat berikutan dia dikatakan gagal hadir pada prosiding kes berpakaian wanita tiga tahun lalu. Difahamkan, waran tangkap tersebut telah dikeluarkan oleh Hakim Syarie, Mohammad Khalid Shaee @ Shaii selepas usahawan itu tidak kelihatan sehingga tamat prosiding yang dijadualkan pada jam 9 pagi untuk sebvtan semula k3s.

Menurut sumber, peguam, Zuri Zabuddin Budiman berkata, Nur Sajat tidak hadir di mahk4m4h pada Selasa, namun pelantun Makhluk Pengg0da itu diwajibkan untuk menghad1ri prosiding pada tarikh baharu itu kelak. Disebabkan itu, prosiding k3s ditangguh ke 1 Jun depan untuk sebvtan semula k3s.

24 Februari 2021 – D4kwa Mempunyai Mas4lah Kesihatan

Memetik laporan Utusan Malaysia, Sajat mendakwa dia mempunyai alasan yang kukuh tidak dapat hadir ke mahk4m4h pada 23 Februari lalu. Jelasnya, dia tidak dapat pada saat akhir berikutan mempunyai masalah kesihatan selain turut mendakwa mempunyai pengesahan bertvlis daripada doktor.

“SAYA TAK SIHAT, MUKA DAN ANGGOTA BADAN SAYA TIBA-TIBA MENJADI bengk4k AKIBAT AL4HAN MAKANAN. SURAT PENGESAHAN DOKTOR PUN SAYA ADA KALAU TIDAK PERCAYA,” KATANYA SEPERTI DIPETIK UTUSAN MALAYSIA.

26 Februari 2021 – Sajat Kec3wa, Mahu Keluar Agama Islam

Sebelum menyahaktifkan semula akaun Instagram nya, Sajat memuatnaik video luahan hatinya atas apa yang berlaku. Lebih mengejutkan dalam video tersebut dia dikatakan kononnya ingin keluar dari agama Islam. Seperti yang disalin oleh Harian Metro, berikut adalah intipati kenyataan usahawan ini.

“Saya baca, tak salah kita buat research (kajian) agama lain kan? Sebab kita tak ada buat apa-apa, lepas itu orang nak salahkan kita teruk.

“Lepas JAIS keluarkan statement (kenyataan) itu, saya dah malas nak fikir.

“Saya cakap ini bukan saya nak mengvgut ke tak. Secara sump4h demi nama saya, nama ayah saya, nama mak ayah saya, saya dah taknak menjadi orang Islam (sambil menggelengkan kepalanya dalam klip video itu).

“Saya keluar daripada agama Islam. Itu lebih afdal. Saya tak main-main, saya cakap betul.

“Mereka yang buat saya jadi saya nak keluar daripada Islam. Saya tak main-main, saya cakap betul.

“Mereka yang buat saya nak keluar daripada Islam. Mereka buat saya lebih jauh daripada Islam…dengan benda yang macam ini, dorang (mereka) buat saya, mungkin dorang (mereka) ingat dorang (mereka) boleh bagi iktibar…bukan.

“Saya lebih takut dan saya rasa lebih baik keluar daripada agama ini. Sebab saya lahir pun dalam Islam dan saya ikut sahaja apa yang mak saya ajar, saya buat.

“Rupa-rupanya…tak tahulah,” katanya.

27 Febuari 2021- Sajat Padam Instagram, hil4ngkan D1ri

Sajat dilaporkan telah menghil4ngkan d1ri selepas kediaman mewahnya di Kota Damansara, Petaling Jaya diserbu oleh pihak JAIS. Memetik laporan media, pihak JAIS telah memeriksa rumah Sajat pada jam 9 malam Sabtu namun gagal menemuinya sebaik waran tangkap dikeluarkan mahk4m4h Tinggi Syariah Shah Alam pada 23 Februari lalu.

Difahamkan, ketika serbuan dilakukan hanya ahli keluarga dan pembantu rumahnya berada di rumah berkenaan malah mereka turut mendakwa Sajat sudah tidak pulang ke rumah sejak beberapa hari lalu dipercayai melarikan d1ri dan bersembunyi di sebuah lokasi bagi mengelak dikesan JAIS.

 April 2021 – Sembunyi Thailand

Selepas berteka-teki, pihak berkuasa tempatan mendakwa bahawa Sajat berada di negara jiran dipercayai untuk bersembunyi.

27 Mei 2021 – Netizen Dakwa Sajat Di Johor 

Sajat telah memuatnaik sebuah video di laman Instagram nya. Video yang memperlihatkan Sajat memakai kostum Maleficent dipercayai telah dirakam di sebuah balkoni premis kononya di Johor Bahru.  Bagaimanapum, menurut Ketua Jabatan Si4satan Jenayah Johor, Datuk Md Yusof Ahmad, pemeriksaan sudah dilakukan di dua lokasi usahawan kosmetik itu seperti dinyatakan iaitu di premis perniagaannya di Pusat Komersial Bandar Baru Uda (BBU) dan kondominium mewah di Danga Bay, namun usahawan itu  tidak ditemui.

16 Jun 2021 – K3s Pen1puan Tukar Nama & Jantina 

Selain war4n tangkap dikeluarkan ke atasnya,Sajat turut dicari oleh pihak polis bagi membantu perbicaraan berkaitan k3s pen1puan pertukaran nama dan jantina dalam kad pengenalan.

30 Julai 2021 – Sajat Dapat Notis Bankrap 

mahk4m4h Tinggi Shah Alam membenarkan notis kebankrapan terhadap Muhammad Sajjad bin Kamaruz Zaman diserahkan secara penyampaian ganti melalui notis iklan dan penampalan berikutan kegagalan usahawan tersebut membayar penghakiman sebanyak RM200,000.00 kepada bekas stokis utama beliau iaitu OWA Resources seperti yang diputuskan mahk4m4h Rayuan April lalu.

8 September 2021 – Ditahan Imigresen Thailand 

Memetik laporan Harian Metro, pada 4 Jun pihak imigresen Thailand mengesan lokasi persembunyian Sajat iaitu di sebuah kondo mewah di tengah Bangkok.

 

 

Selepas risikan dan intipan dilakukan, pada 8 September sekitar jam 6 petang (waktu Thailand) serbuan dilakukan di lokasi persembunyiannya . Susulan itu, Sajat ditahan dan semakan pihak imigresen Thailand mengesahkan dia adalah individu yang melarikan d1ri serta dikehendaki pihak berkuasa Malaysia.Malah, pasport milik usahawan kosmetik itu juga sudah dibatalkan kerajaan Malaysia.

10 September 2021 – Sajat Dibebaskan, Mahu Pindah Ke Australia 

Usahawan itu dibebaskan pada 10 September dengan jaminan AS$2,000 (RM8,343) yang dibuat seorang warga tempatan. Sajat masih berlindung di kondominium mewah di tengah ibu kota Bangkok itu. Walaupun dia dibebaskan dengan jaminan, Sajat diarahkan untuk hadir ke pejabat imigresen Thailand setiap 14 hari.

 

Hasil soal-siasat juga mendapati Sajat didakwa sedang memohon perlindungan dan kebenaran untuk berpindah ke Australia.

“Semakan imigresen Thailand mendapati pasport Nur Sajat dibatalkan kerajaan Malaysia. Dia (Nur Sajat) kemudian menyerahkan kad Suruhanjaya Tinggi Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Pelarian (UNHCR) dan memaklumkan adalah seorang pelarian.

“Hasil soal si4sat dilakukan pegawai imigresen Thailand, Nur Sajat memaklumkan dia sedang mendapatkan kebenaran berpindah dan berlindung di Australia.

“Semakan mendapati Nur Sajat memperoleh kad UNHCR yang dikeluarkan ibu pejabat badan itu di Bangkok,” katanya.

Portal Harian Metro turut memaklumkan, ibu pejabat UNHCR di Bangkok juga sudah menyediakan peguam untuk Sajat dan dilaporkan bersedia membantunya untuk mendapatkan kebenaran berpindah ke Australia.

sumber Harian Metro

Alasannya untuk memohon kad pelarian dan berpindah ke Australia, sumber berkata, usahawan kosmetik itu mendakwa dia mendapat ugutan bvnvh selepas mengumumkan keluar daripada Islam selain diburu lebih 100 penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Murai my


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Kr0n0logi Pen4ngk4pan Nur Sajat : Mohon Duduk Di Australia Dan Ini Alasan Yang Dia Bagi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*