“Takp3lah, saya takde dvit” – Wan1ta Kongsi Kis4h, Ibu Tak Mahu Beli Ubat Untuk B4yi Setahun Lebih Sebab Tiada Dvit

Tak dapat dinafikan lagi bahawa sejak berlakunya pandemik C0vid-19 ni, ramai yang sedang kes3mpitan untuk meneruskan hidup.

Sesetengah ada dibuang kerja kerana syarikat ingin mengurangkan tanggungan mereka. Bagi peniaga pula, ada terp4ksa menutup perniagaan mereka kerana ketiadaan pelanggan dan kekangan waktu berniaga. Hasilnya ramai ketiadaan duit dan tak mampu untuk beli barang keperluan dan ubat-ubatan.

Tak ada duit untuk beli ubat

Seperti kisah dikongsikan wanita ini, apabila peristiwa yang boleh dianggap s3dih berlaku kepadanya.

Kisah ini telah dimuat naik di Twitter oleh @anne_nma, apabila wanita dikenali sebagai Anne ini melihat send1ri seorang ibu tak mampu beli ubat untuk anaknya.

Ceritanya kejadian berlaku pada jam 10 malam 22 Jun lalu, ketika itu dia perlu menghantar ayahnya ke klinik untuk membuat rawatan peny4kit ayahnya. Kemudian dia terdengar perbualan seorang wanita di kaunter farmasi yang ingin membayar ubat.

Lalu wanita tersebut menghulurkan kad kepada petugas di kaunter tersebut. Namun apa paling mengejutkan apabila Anne terdengar bahawa wanita itu menolak untuk membeli ubat kerana tak ada duit untuk membayar.

 

Petugas farmasi bayarkan

Seterusnya wanita tersebut terus hendak lari pergi dari kaunter tersebut, namun atas dasar kasihan petugas di kaunter tersebut memanggil semula dan memb4yarkan ubatan itu.

Wanita tersebut yang mungkin tidak percaya, bertanyakan kepada petugas tersebut berulang kali sama ada dia serius kemudian berterima kasih kepadanya berulang kali.

Selepas itu, Anne melihat bahawa wanita tersebut terus bergerak pergi bersama suami dan anaknya yang berusia setahun lebih. Rupa-rupanya, ubat tersebut untuk anaknya yang masih bayi itu.

Syukurlah masih ada insan yang kasihan dan rela nak membantu mereka yang kesusahan macam tu.

Sumber : Twitter 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:https://lobakmerah.com/


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Takp3lah, saya takde dvit” – Wan1ta Kongsi Kis4h, Ibu Tak Mahu Beli Ubat Untuk B4yi Setahun Lebih Sebab Tiada Dvit"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*