Anak lari ket4kutan dari bilik air sebab kening b0tak sebelah, ibu tak tahu nak g3lak atau m4rah – “Dia asyik men4ngis, nak pergi sekolah tapi m4lu”

BAYANGKAN hanya tinggal beberapa hari lagi nak raya, tapi kening h1lang sebelah!

Itulah yang terp4ksa dihadapi Nur Auni Saffiya Kameri yang berusia enam tahun apabila sifat ingin tahu akhirnya memberi pengajaran dalam dalam hidupnya.

Berkongsi kisah ini dengan mStar ibu kanak-kanak berkenaan, Nur Farhana Kathan, 25, berkata kejadian berlaku dua minggu sebelum Aidilfitri baru-baru ini apabila anaknya itu sedang mandi bersend1rian.

“Saya panggil dia suruh mandi cepat sikit, dia jawab ya kejap, lepas tu tiba-tiba dia keluar bilik air lari dengan muka pvcat ketakvtan,” ceritanya yang menetap di Melaka.

Menurut Nur Farhana yang juga seorang suri rumah, anaknya itu rupa-rupanya berjaya memanjat mangkuk t4ndas di bilik air untuk mengambil pisau cvkur milik bapanya serta mencvkur licin kening sebelah k1ri.

“Bila saya tengok, Ya Allah Auni, terkejut sebab kening sebelah k1ri memang habis kena cvkur, saya tak tahu nak gel4k ke nak men4ngis.

“Saya ada tanya dia kenapa dia cvkur kening tapi dia jawab tak tahu, memang dia tak nak beritahu kenapa.

“Saya cakap dekat dia tengok apa dah jadi bulu kening dah hilang, awak tu perempuan, lepas tu dia men4ngis, terus saya tak jadi nak m4rah,” katanya.

Nur Auni Saffiya (depan, kanan) mencvkur keningnya dua minggu sebelum Aidilfitri.

Menurut Nur Farhana keadaan keningnya yang ‘b0tak’ itu menyebabkan anaknya berasa m4lu untuk ke sekolah atau keluar bermain bersama rakan-rakannya.

“Dia nak pergi sekolah tapi m4lu, jadi dia asyik men4ngis je sampai saya dah tak tahu nak pujuk macam mana. Saya beritahu cikgu, dia segan takvt kena ejek kemudian cikgu suruh lukis kening dia.

“Bila saya dah lukis kening baru dia senyum dan nak pergi sekolah tapi dia tak sedar bila balik sekolah selalunya kening saya lukis tu dah hil4ng, nasib baik juga kawan dia tak ej3k.

“Dekat rumah, dia tak nak keluar walau depan rumah sebab m4lu… dia tengok je kawan-kawan main melalui tingkap. Lepas tu dia tengok cermin sambil men4ngis cakap nak kening dia balik,” katanya.

Nur Auni Safiyya hanya ingin ke sekolah setelah keningnya dilukis.

Menyesali perbuatannya serta-merta, Nur Farhana berkata anaknya berjanji untuk tidak bermain dengan barangan t4jam lagi.

“Lepas hil4ng kening ni dia meny3sal, katanya tak nak main benda tajam lagi sebab nak keluar rumah pun dia m4lu.

“Memang murung betul dia sepanjang kening dia tak ada tu,” katanya.

Saya panggil dia suruh mandi cepat sikit, dia jawab ‘ya kejap’, lepas tu tiba-tiba dia keluar bilik air dia lari dengan muka puc4t ket4kutan. NUR FARHANA KATHAN IBU

Menurut Nur Farhana kening anaknya kini telah tumbuh semula seperti sediakala selepas lebih kurang sebulan.

“Mula-mula tu saya letak Vaseline, menjadi juga… dalam seminggu dah nampak bulu-bvlu halus tumbuh, mula-mula risau juga ingat kening dia dah tak akan tumbuh lagi,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber:https://www.mstar.com.my/


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Anak lari ket4kutan dari bilik air sebab kening b0tak sebelah, ibu tak tahu nak g3lak atau m4rah – “Dia asyik men4ngis, nak pergi sekolah tapi m4lu”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*