“Kura-Kura M4ti Tinggal Tulang” Lepas Ditinggalkan Selama 8 Bulan Aklbat C0vid-19

“Kura-Kura M4ti Tinggal Tulang” Lepas Ditinggalkan Selama 8 Bulan Aklbat C0vid-19

Masihkah anda ingat pada fasa awal Covid-19 yang melanda satu dunia pada awal tahun ini, banyak negara di dunia yang mengumumkan perintah berkurung atau menutup sempadan negeri untuk mengurangkan risiko jangkitan.

Ekoran itu, ramai yang terkesan kerana tidak dapat pulang ke rumah masing-masing. Bukan manusia sahaja yang terkesan, haiwan jalanan juga ditimpa nasib malang apabila tiada lagi orang yang boleh memberikan mereka makanan. Kesannya, banyak haiwan jalanan yang m4ti akibat kelaparan.

Turut menerima nasib yang sama, seekor kura-kura ditemui m4ti selepas ditinggalkan terlalu lama oleh tuannya. Lebih menyedihkan, kura-kura tersebut ditemui dalam keadaan yang mengerikan apabila hanya tulangnya yang tinggal.

Menurut sumber, seorang pelajar dari Wuhan pada mulanya telah men1ngg4lkan makanan yang cukup untuk haiwan pelih4raannya bertahan selama 40 hari, sebelum dia men1ngg4lkan bandar Wuhan pada 11 Januari lalu.

Ketika pelajar tersebut mahu pulang ke rumahnya selepas 40 hari cuti semester, bandar Wuhan telah ditutup akibat perintah berkurung, kesan daripada kes Covid-19 yang semakin meningkat.

“Sebelum pulang ke rumah, saya sudah bersedia dari segi mental untuk berjumpa dengan kura-kura. Saya tahu dia takkan hidup sepanjang perintah berkurung ini”, ujar pelajar tersebut.

Tonton video berkenaan penemun tulang kura-kura tersebut di sini:

Selepas pulang ke rumahnya pada 31 Ogos, dia mendapati kura-kura tersebut sudah m4ti dan hanya tinggal tulang di lantai balkoni.

Sebagai kenangan, pelajar tersebut akan menyimpan tulang tersebut di meja belajarnya.

SumberMothership

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba

Pihak Satkoba tidak bertanggungjawab atas sebarang kesilapan atau kerosakan akibat capaian kepada sumber-sumber internet atau penggunaan maklumat yang terkandung di dalam ini. Segala komen berkaitan artikel ini juga adalah hak dan tanggungjawab anda. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen.


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Kura-Kura M4ti Tinggal Tulang” Lepas Ditinggalkan Selama 8 Bulan Aklbat C0vid-19"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*