Tak tahan menjadi mngsa bvli di kem, Abang mgsa ceritkan apa yg berlaku sebelum terjvn bangunan – M.B

Tak tahan menjadi mngsa bvli di kem, Abang mgsa ceritkan apa yg berlaku sebelum terjvn bangunan – M.B

IPOH – Ahli keluarga Abdul Aziz Aznam, 20, anggota tentera yang men-inggal dunia selepas terja-tuh dari tingkat tiga bangunan kediaman sebuah kem tentera di Batu Pahat, Johor semalam, mahu si-asatan keja-dian itu dijalankan dengan adil.

Abang mngsa, Mohamad Amirulnaim Aznam, 23, berkata, mereka sekeluarga meny3rahkan kepada polis sepenuhnya, namun meletakkan h4rapan tinggi agar kema-tian adiknya itu terb-ela.

“h4rap pihak-pihak yang bertanggungjawab dapat si-asat dengan betul dan telus mengikut undang-undang, biarlah ada kead-ilan dalam si-asatan itu nanti.

“Buat masa ini, tiada apa yang boleh kami lakukan kerana tidak tahu kedudvkan sebenar keja-dian, jadi kami serahkan sepenuhnya kepada polis dan tentera untuk meny-iasat,” katanya ketika ditemui di kediamannya di Bandar Baru Putra, Bercham di sini hari ini.

Arw4h Tak T4han kena ‘ragg-ing’

Mohamad Amirulnaim berkata, sebelum ini, arw-ah pernah menyatakan hasrat berh-enti daripada berkhidmat dalam pasukan tentera kerana tidak ta-han kena ‘rag-ging’.

Bagaimanapun katanya, mereka menganggap ia bukan satu ma-salah yang ser-ius dan menas-ihati arwah untuk terus bert-ahan.

“Saya perasan sejak Disember tahun lepas, dia selalu cakap tak tah-an duduk sana, hari-hari kena, tapi kami anggap itu perkara biasa, sehinggalah arwah ambil keputusan untuk pulang ke rumah dan duduk di sini selama lebih enam bulan.

“Sepanjang tempoh dia di rumah, dia nampak betul-betul ceria, tolong mak dan adik beradik lain buat kerja, jadi bila dia beritahu sekali lagi yang dia nak berhenti, kami tak sam-pai hati dan bersetuju dengan keputusannya itu,” katanya.

Dia berkata, anak bongsu daripada tiga beradik itu pulang ke kem pada 28 Ogos lalu untuk melapor d1ri dan dengan h4rapan dapat menguruskan proses ta-mat perkhidmatan.

“Saya dan mak yang hantar dia sampai ke pintu kem, bila semuanya selesai kami pun pulang, tapi tak sampai 24 jam, keesokan pagi sekitar jam 3 pagi saya dapat panggilan yang adik jat-uh dari tingkat tiga bangunan.

“Saya dan mak menyusul ke hospital dan ketika itu keadaan adik sungguh menya-yat hati, dia dah tak sed-arkan d1ri,” katanya.

Kenangan Allahyarham bersama keluarga sempena Perbarisan Tamat Latihan Perajurit Muda Tentera Darat pada Jun tahun lalu.

Beliau berkata, Allahyarham mula menjalani latihan pada 2018 lalu dan memang bercita-cita untuk menjadi anggota tentera kerana mahu mengikut jejak arwah bapa mereka, Aznam Ariffin yang men-inggal dunia dua tahun lalu.

Menurutnya, sebelum kembali ke kem, arwah menyimpan motosikal kesayangannya di dalam bilik, seolah-olah petanda dia tidak akan pulang lagi.

“Kami reda dengan keja=dian ini, namun sedikit terk-ilan kerana kami hantar dia dalam keadaan yang sihat, tetapi pulang dengan keadaan begini pula,” katanya.

Allahyarham dijadualkan dikebu-mikan di Tanah Per-kvburan Islam Tanjung Rambvtan, malam ini selepas urusan be-dah si-asat selesai di Hospital Sultanah Nora Ismail (HSNI), Batu Pahat, Johor.

Allahyarham Abdul Aziz menghem-bus naf-as tera-khir pada jam 2.30 petang semalam selepas sembilan hari mendapat rawa-tan di Unit Rawatan Rapi (ICU) HSNI akibat kece-eraan par-ah pada bahagian kepala dan badan.

Anggota tentera itu dipercayai bertindak terj-un dari bangunan berkenaan akibat tidak ta-han menjadi mngsa bu=li di kem terbabit.

Menurut perkongsian laman sosial Facebook milik Adin Rashid, Abdul Aziz dilaporkan tidak hadir bertugas sejak enam bulan lalu sebelum diarahkan lapor d1ri ke kem tersebut pada 28 Ogos lalu.

Muhammad Izzudin berkata, siasatan diteruskan daripada semua aspek untuk mengenal pasti punca mngsa mengambil tindakan sedemikian (terjun dari bangunan).

“Polis juga akan mendapatkan kesah-ihan dakwaan anggota keluarga yang memaklumkan mngsa berkemungkinan dibu-li dan did-era ketika berada di dalam kem sebelum keja-dian,” katanya.

Sebelum ini, kisah mengenai anggota tentera berkenaan tu-lar di media sosial yang turut mend-akwa mngsa dib-uli dan dide-ra. – Bernama

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba

Pihak Satkoba tidak bertanggungjawab atas sebarang kesilapan atau kerosakan akibat capaian kepada sumber-sumber internet atau penggunaan maklumat yang terkandung di dalam ini. Segala komen berkaitan artikel ini juga adalah hak dan tanggungjawab anda. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen.


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Tak tahan menjadi mngsa bvli di kem, Abang mgsa ceritkan apa yg berlaku sebelum terjvn bangunan – M.B"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*