16 tahun suami lvmpuh, isteri setia t0lak kerusi r0da sama2 cari rezeki jual nenas

16 tahun suami lvmpuh, isteri setia t0lak kerusi r0da sama2 cari rezeki jual nenas

Ketika keluar mencari rezeki demi menyara keluarga, seorang wanita Noor Aklima Husin setia ditemani suaminya yang terbaring di kerusi r0da sejak 16 tahun lalu.

Dahulunya wanita berusia 41 tahun menjual buah di tepi jalan, tetapi kini dia cuba menanam nanas di Kampung Bukit Gading, Tanah Merah dengan tunjuk ajar suami yang lvmpuh akibat kec3deraan sar4f tvnjang.

Menurut Noor Aklima, suaminya yang berusia 38 tahun itu tahu selok-belok mengenai penanaman nanas bagi menguruskan 50,000 pohon nanas jenis madu kaca yang mula ditanam hampir tiga minggu lalu.

“Dalam keadaan terbaring di kerusi r0da, suami akan memberi tunjuk ajar apa yang perlu saya lakukan bermula dari peringkat awal penanaman lagi kerana saya langsung tiada ilmu dalam bidang pertanian.

“Setiap hari bermula pagi sehingga petang kami akan berada di kebun ini dan sama-sama memantau proses penanaman nanas…

“…dan boleh dikatakan kami saling melengkapi kerana saya ada kudrat untuk bekerja manakala suami pula walaupun tidak berd4ya tapi dia ada ilmu (penanaman nanas),” katanya menerusi laporan Harian Metro.

Oleh kerana ker4p dis3rang s4wan dan ses4k n4fas, dia tidak sanggvp men1ngg4lkan suami berse0rangan di rumah malah akan mengvsung ke mana sahaja.

Tambah ibu kepada dua cahaya mata itu, menjaga suaminya tidaklah sukar walaupun perlu men0lak kerusi r0da sambil membawa beg air k3ncing yang ters4ngkut di sisi.

“Dia tetap cuba sedaya upaya memainkan peranan sebagai ketua keluarga dan tidak membiarkan saya berse0rangan.

“Mengurvskannya pun tidaklah sukar walaupun makan perlu disu4p dan memakai lampin pakai bvang kerana ada kalanya saya dibantu dua anak yang berusia 13 dan 17 tahun,” ujarnya.

Sumber : Harian Metro (Siti r0hana Idris), OMM

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba

Pihak Satkoba tidak bertanggungjawab atas sebarang kesilapan atau kerosakan akibat capaian kepada sumber-sumber internet atau penggunaan maklumat yang terkandung di dalam ini. Segala komen berkaitan artikel ini juga adalah hak dan tanggungjawab anda. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen.


Apa kata anda?

Be the first to comment on "16 tahun suami lvmpuh, isteri setia t0lak kerusi r0da sama2 cari rezeki jual nenas"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*