Seorang pelajar kolej p0sitif c0v-19 di KLIA, 1 lagi tambahan kluster Sivagangga

Seorang pelajar kolej p0sitif c0v-19 di KLIA, 1 lagi tambahan kluster Sivagangga

MALAYSIA: Hari ini kes membabitkan peskit baru cov-19 kembali 1 angka apabila hanya 2 orang sahaja disahkan positif pada hari ini. Namun kedua-dua kes ini membabitkan rakyat Malaysia dan penularan tempatan.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, tambahan 2 kes itu menjadikan jumlah keseluruhan di Malaysia kini adalah 9001 dengan jumlah kes aktif sehingga hari ini sebanyak 208 kes.

Dalam pada hari ini, Dr Noor Hisham turut memaklumkan bahawa pada hari ini terdapat 4 lagi tambahan pes4kit sembuh sepenuhnya dan menjadikan jumlah sembuh sehingga hari ini adalah sebanyak 8668 dengan 96.3% daripada jumlah keseluruhan.

Berikut adalah perincian maklumat mengenai kes positif pada hari yang telah dimaklumkan oleh Dr Noor Hisham pada petang tadi.

“Tiada kes import yang mendapat jangkitan dari luar negara yang dilaporkan hari ini. Perincian kes penularan di dalam negara Cov-19 adalah di Kedah satu kes daripada Kluster PUI Sivagangga dan di Wilayah Persekutuan Labuan satu kes iaitu saringan rawak di lapangan berkaitan pelajar kolej,” katanya pada sidang media perkembangan terkini Cov-19 di sini.

Berkaitan dengan Kluster Sivagangga yang disebabkan oleh seorang manusia yang ingkar kuarantin di rumah. SEhingga hari ini 425 orang telah disaring dan daripada jumlah tersebut 21 dikesan positif manakala 362 negatif.

Manakala 42 orang lagi masih menunggu keputusan. Penularan itu menurut Dr Noor Hisham dikenal pasti melalui aktiviti pengesanan kontak rapat secara aktif yang telah dijalankan oleh kerajaan.

Untuk kes hari ini merupakan kes ke-9000 yang membabitkan seorang pelanggan tetap di kedai makanan nasi kandar tersebut.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Seorang pelajar kolej p0sitif c0v-19 di KLIA, 1 lagi tambahan kluster Sivagangga"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*