Foto comel Raja Permaisuri Agong sempena kelahiran ke-60

Foto comel Raja Permaisuri Agong sempena kelahiran ke-60

MALAYSIA: Alhamdulillah dan syukur kehadrat Allah swt atas memberi nikmat kesihatan dan umur panjang ke bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Padvka Baginda Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah binti Almarhum Al-Mutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj.

Pada hari ini baginda sudah berumur 60 tahun. Baginda telah dilahirkan pada 6 ogos 1960 di Istana Bukit Stulang, Johor Bahru, Johor.

Baginda diputerikan pada 5 ogos 1960. Merupakan Raja Permaisuri Agong ke-16 dan Tengku Ampuan Pahang yang ke-5. Baginda ialah permaisuri kepada Al-Sultan Abdullah Ibni SUltan Ahmad Shah.

Tunku Hajah Azizah diputerikan pada Hari Jumaat, 5 Ogos 1960 Masihi, bersamaan dengan 11 Safar 1380 Hijrah di Istana Bukit Stulang, Johor Bahru dan merupakan puteri ketiga kepada pasangan Sultan Iskandar ibni Sultan Ismail bersama isterinya, Enche’ Besar Hajah Kalsom.

KDYMM Tuanku Azizah yang berd4rah kacukan Melayu-Inggeris ini mempunyai empat orang adik-beradik. Kakanda puteranya kini merupakan Sultan Johor iaitu Sultan Ibrahim Ismail ibni Sultan Mahmud Iskandar.

KDYMM Tuanku Azizah memulakan pendidikan awal baginda di Sekolah Taman Kanak-kanak Tunku Ampuan Mariam, Johor Bahru. Baginda kemudian meneruskan pendidikan baginda di Sekolah Rendah Perempuan Sultan Ibrahim dan mendapatkan pendidikan menengah baginda di Sekolah Tun Fatimah, kedua-duanya di Johor Bahru.

KDYMM Tuanku Azizah juga terkenal dengan minatnya yang mendalam terhadap bidang masakan dan pernah mengeluarkan buku resipinya send1ri, “Air Tangan Tengku Puan Pahang” dan “Masakan Tradisional Pahang”. Baginda juga tidak kekok memasak untuk mangsa-mangsa banjir di Pahang

KDYMM Tuanku Tunku Hajah Azizah telah bertemu jodoh dengan Tengku Abdullah yang juga merupakan Sultan Pahang yang ke 6.[4] Tunku Azizah kali pertama berjumpa dengan Al-Sultan Abdullah ketika berusia 12 tahun dan 13 tahun.

Baginda berdua telah melangsungkan perkahwinan pada 6 Mac 1986 di Istana Bukit Serene, Johor Bahru. Selepas mend1rikan rumah tangga bersama ketika itu Tengku Mahkota Pahang, Tunku Azizah bergelar sebagai Kebawah Duli Yang Teramat Mulia Tengku Puan Pahang Darul Makmur.

Raja Permaisuri Agong ini amatlah disayangi oleh rakyat kerana baginda berjiwa rakyat. Baginda dengan orang biasa terlalu rapat dan sangat “sempoi”

Semoga baginda dirahm4ti Allah swt.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Foto comel Raja Permaisuri Agong sempena kelahiran ke-60"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*