“Pakaian tradisi dibenarkan asalkan ianya menutup aurat” – Dr Zulkifli Al Bakri

Ulamak tersohor yang juga bekas mufti WP meneg4skan bahawa tidak menjadi satu kesal4han bagi umat Islam mengenakan pakaian bukan Islam khususnya dalam mana-mana majlis sebagai pakaian tema dengan syarat ia menutup aurat serta mematuhi syariat Islam.

Demikian kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri sambil menambah mempromosikan pakaian budaya lain tidak menjadi kesal4han selagi mana tidak bertent4ngan dengan akidah.

“Dari sudut ini, saya tak kata (sal4h), kalau ia budaya tak jadi satu kesal4han. kalau dalam Islam, mesti menutup aurat kena ada terma pakaian yang diizinkan. “(Asalkan) tidak menyerupai dalam bentuk keagamaan yang berlainan dengan agama Islam.

Maka yang itu dibenarkan dengan kesopanan dan tatasusila,” katanya ketika ditemui pemberita selepas sambvtan Hari Merdeka peringkat Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), di Kompleks Islam, hari ini.

Beliau mengulas t1ndakan seorang netizen yang menud0h pelakon dan pengacara, M1ra F1lzah cuba mengekspl0itasi budaya kaum India dengan memakai set lengkap pakaian tradisi ‘leheng4’ bagi mempromosikan produk kanta mata.

Kredit; malaysiagazette.com

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba

Pihak Satkoba tidak bertanggungjawab atas sebarang kesilapan atau kerosakan akibat capaian kepada sumber-sumber internet atau penggunaan maklumat yang terkandung di dalam ini. Segala komen berkaitan artikel ini juga adalah hak dan tanggungjawab anda. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen.

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Pakaian tradisi dibenarkan asalkan ianya menutup aurat” – Dr Zulkifli Al Bakri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*