Ibu Bapa Boleh Didend4 Minimum RM1,000 dan Penj4ra, Biar Anak2 Beraktiviti Basikal Lajak

Ibu Bapa Boleh Didend4 Minimum RM1,000 dan Penj4ra, Biar Anak2 Beraktiviti Basikal Lajak

KUALA LUMPUR, 27 Julai  — Ibu bapa atau penjaga yang membiarkan anak jagaan mereka berusia 18 tahun ke bawah terlibat dalam aktiviti basikal laj4k sehingga mengundang bah4ya, boleh didend4 antara RM1,000 sehingga RM5,000 atau dipenj4ra tidak lebih setahun.

Wee wins respect as Opposition MP | The Star

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata perkara itu merupakan antara yang terkandung di bawah pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 dibentangkan bagi bacaan kali pertama di Dewan Rakyat, hari ini.

“Tujuan kita tidak mahu menghukvm. Kalau kita benarkan kenderaan ini (basikal laj4k) yang tiada brek, bayangkan kem4l4ngan akan berlaku bila-bila masa.

Jadi itu yang kita nak buat pindaan, dahulu RM300 orang tidak takut. Sekarang kita ketatkan dan hukvman lebih berat. Jika di bawah 18 tahun, maka ibu bapa dan penjaga boleh dihukvm,” katanya pada sidang media selepas taklimat rang undang-undang itu kepada Ahli-ahli Dewan Rakyat di bangunan Parlimen di sini hari ini.

Ini Punca Mengapa Kita Selalu Mengantuk Ketika Memandu | SINAR

Dalam pada itu, Wee berkata individu yang tertidur ketika memandu sehingga berlaku kem4l4ngan yang menyebabkan kemat1an juga akan berdepan hukvman yang lebih berat.

Beliau berkata pemandu terbabit tertakluk kepada pindaan Seksyen 41 akta berkenaan iaitu penj4ra antara lima hingga 10 tahun dan dend4 RM20,000 sehingga RM50,000 bagi kesalahan kali pertama.

Katanya, pemandu yang tertidur boleh dikateg0rikan dalam pemanduan secara melulu atau merb4haya.

“Ada ayat ‘memandu secara melulu’ bermaksud memandu dengan cuai… anda juga bertanggungjawab, anda boleh didakwa… jika ia (memandu) menyebabkan kemat1an, terdapat hukvman menanti anda, jadi kami memang serius. Anda tidak boleh mengawal kenderaan bermaksud anda memandu dengan cuai.”

Sumber: BERNAMA, Siakap Keli

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Ibu Bapa Boleh Didend4 Minimum RM1,000 dan Penj4ra, Biar Anak2 Beraktiviti Basikal Lajak"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*