Ikan singgang mampu jadi penawar Covid-19?

Ikan singgang mempunyai khasiatnya yag tersend1ri.

Ia dikatakan mampu melawan peny4kit bawaan virus dan mungkin penawar kepada wabak Covid-19.

Unsur semulajadi semasa penyediaan ikan singgang boleh mempercepatkan proses pemulihan organ dalaman.

Dapatan awal oleh pensyarah Fakulti Sains & Teknologi Makanan Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Dr Azizah Mahmood menunjukkan ramuan dalam masakan ikan singgang menghasilkan komponen yang berfungsi menentang mikroorganisma tertentu dalam badan manusia.

Menurut Dr Azizah, bahan utama dalam masakan ikan singgang ialah halia, serai, kunyit, asam keping, dan garam. Apabila dimasak dan larut di dalam air, ia akan menghasilkan komponen antimikrob dan anti oksida.

Katanya, kedua-dua komponen itu boleh menentang mikroorganisma tertentu dalam badan manusia.

Ia termasuk potensinya untuk melawan Covid-19.

Bagaimanapun kajian terperinci berhubung ikan singgang boleh melawan virus Covid-19 sedang dilakukan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Ikan singgang mampu jadi penawar Covid-19?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*