Kongsi Tip Penceg4han Covid- 19 Dalam Bahasa Melayu, Rakyat China, Husna Liang Vlral

Melalui dua vldeo yang dikongsinya di laman Facebook, rakyat Ch1na yang menetap di Beij1ng, Husna Liang menjadi viral.

Husna menulis setiap entrinya di dalam Bahasa Malaysia dan turut bertutur dalam bahasa yang sama di dalam vldeo yang dihasilkannya.

“Hi semua, saya Husna. Wabak koronavirus baharu telah menjadi fokus di seluruh dunia. Usaha kawalan COVID-19 di Ch1na sudah menampakan hasilnya. Namun, penularan wabak ini di beberapa negara lain dilaporkan semakin teruk.

“Oleh itu, saya mahu berkongsi dua tip pencegahan asas yang juga sangat penting kepada kita semua termasuk anda di Malaysia, tvlis Husna yang pernah belajar di Universiti Malaya.

Pada satu vldeo lainnya, Husna berkongsi apa langkah yang diambil oleh pihak di Beij1ng untuk mengurangkan penularan wabak Covid- 19.

“Pada akhir-akhir ini, penularan w4bak COVID-19 di negara dan wilayah selain Ch1na dilaporkan semakin teruk. Saya mahu berkongsi beberapa amalan pencegahan di kawasan awam di Beij1ng, dan saya h4rap ini dapat membantu anda di Malaysia.

Video tersebut telah mendapat 20,000 perkongsian, 13,000 likes dan hampir 2,000 komen.

Semalam Husna memuat naik sekeping gambar yang meminta rakyat Malaysia supaya duduk dirumah.

“Sebagai warga Ch1na yang pernah mengalami tempoh paling sukar akibat COVID-19 dengan begitu dasyat, saya berh4rap musibah yang sama tidak menimpa rakyat di Malaysia.

“Oleh itu saya cuba membuat vldeo untuk memberi beberapa informasi berguna kepada rakan-rakan Malaysia, dan saya tak sangka pula video saya ini akan menjadi tular sehingga penuh notifikasi saya. Dan untuk itu saya nak ucapkan terima kasih kepada semua!

Tambah Husna, dia akan terus menghasilkan vldeo mengenai bawak tersebut, apa yang menarik di Ch1na dan juga ingin mengetahui apa yang menarik tentang Malaysia.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @Satkoba

Sumber: Gempak


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Kongsi Tip Penceg4han Covid- 19 Dalam Bahasa Melayu, Rakyat China, Husna Liang Vlral"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*