“Takde jalan keluar” – Terkandas di Wuhan Dengan Coronav1rus, Kerajaan China Tak Bagi UK Bawa Rakyat Pulang

Ratusan rakyat United Kingdom (UK) kini terkandas di tengah bandar Wuhan, Ch1na yang kini diisytiharkan darur4t sejak kes coronav1rus mula merebak. Menurut rakyat UK di sana, mereka seolah-olah dibiarkan dalam keadaan tertanya-tanya kerana tiada apa-apa maklumat yang disampaikan oleh kerajaan Ch1na.

Lebih teruk lagi, Kedutaan British di Wuhan juga ditutup pada hujung minggu lalu menyebabkan mereka tidak boleh mendapatkan apa-apa maklumat mahupun bantuan.

Sumber: The Sun

The Sun melaporkan, sumber pejabat antarabangsa di Ch1na mendedahkan bahawa kerajaan tidak membenarkan mana-mana negara untuk membawa pulang rakyat mereka yang kini berada di sana.

Setiausaha dari Kementerian Luar Negeri di UK, Dominic Raab berkata mereka sedang mengalami kesukaran untuk berbincang dengan pihak Ch1na kerana tiada kata putus diberikan.

Perbincangan yang diadakan sangat sukar. Kami berh4rap kata putus akan dicapai secepat mungkin.”

Kami sangat mahukan isu ini diselesaikan secepat mungkin, tapi ada beberapa perkara yang perlu dimuktamadkan dari kerajaan Ch1na sebelum kami membuat apa-apa perjanjian ketat.”

Kami faham keadaan mereka di sana tapi kami perlu jawapan dari mereka secepatnya.”

Sumber: The Sun

Kerajaan UK juga kini dalam proses mencari dan mengenal pasti kira-kira 2,000 rakyat Wuhan yang tiba di negara itu sejak dua minggu lepas.

Setakat ini, hanya 51 berjaya dijumpai dan telah diarahkan untuk menjalani pemeriksaan kesihatan bagi memastikan sama ada mereka positif atau negatif coronav1rus.

Sumber: BBC 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber  : Lobak Merah


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Takde jalan keluar” – Terkandas di Wuhan Dengan Coronav1rus, Kerajaan China Tak Bagi UK Bawa Rakyat Pulang"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*