“Kitaorang tak sebod0h tu, kami…” – Rakyat China Perj3las Pasal 1su Sengaja Seb4r Coronav1rus Di Malaysia & Bud4ya Makan Haiwan L1ar

Bermcam-macam berita p4lsu yang tersebar berkenaan dengan v1rus Corona ini, sehingga ada yang melabelkan rakyat dari negara tersebut yang hadir ke negara ini menjadi ‘kambing hitam’ dan dakwa sengaja menyeb4rkan v1rus tersebut.

Cur1ga dengan berita itu, Balqis yang mempunyai rakan dari Ch1na bertanyakan pasal isu ini, ternyata segala kahabr angin yang tersebar itu p4lsu dan membuka mata terhadap tangg4pan negat1f kita terhadap negara itu selama ini sebenarnya salah!

Kita orang tak sebod0h tu”

Seperti yang kita sedia maklum, sekarang ini merupakan musim raya tahun baru Cina, dan kebanyakan rakyat Ch1na yang berada di perantauan akan pulang ke kampung halaman untuk meraikannya.

Di Ch1na, mereka mendapat 7 hari cuti sempena perayaan tersebut dan seperti kita yang kita tahu, sekarang ini, Wuhan tengah membuat sekatan daripada keluar masuk rakyat mereka berikutan penyabaran v1rus ini.

Tapi, sebelum berlakunya sekatan itu, 5 million rakyat mereka dah berlepas dari Wuhan untuk pulang ke kampung halaman mereka. 

Jadi, kita semua sedia maklum bahawa Coronav1rus ini memang m1steri, pengh1dap tak akan dapat sebarang petanda ketara tapi bila v1rus yang tersembunyi itu mula memb1ak dalam badan, pengh1dap akan break out dan masa itu dah terlambat.

Maknanya disini mereka tidak lah sebod0h mana yang disangka untuk menyeb4r v1rus dengan sengaja, sebab mereka send1ri tak tahu. Had4m kan apa yang dikatakan oleh rakyat Ch1na ini lagi.

                   Kitaorang tak makan pun haiwan-haiwan l1ar tu!”

Katanya lagi, penjualan haiwan l1ar itu sebenarnya dilakukan secara har4m, memang ada orang yang nak makan haiwan tersebut tapi itu hanya golongan tertentu sahaja.

Dakwaan mengatakan budaya makan haiwan l1ar itu tidak benar sama sekali, apa yang kita dapat lihat di internet itu sebenarnya mereka hanya mahukan perhatian.

Betul juga kata dia ni, kalau kita makan telur tak ada sapa yang nak bagi perhatian kan?

Katanya, dia dan kelaurga sekarang hanya duduk di rumah, pakai topeng dan banyak cuci tangan. Malah berikutan  dengan berita yang rakyat Ch1na sengaja ke Langkawi untuk lari dari terkena v1rus itu tidak benar.

Ya lah, mereka send1ri tak tahu v1rus itu ada dalam badan malah kalau boleh mereka nak m4ti di tanah air send1ri.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Lobak Merah


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Kitaorang tak sebod0h tu, kami…” – Rakyat China Perj3las Pasal 1su Sengaja Seb4r Coronav1rus Di Malaysia & Bud4ya Makan Haiwan L1ar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*