Kerajaan Akhirnya G4ntvng Sementara Kemasukan Pelancong China

Wab4k m1steri coronavirus yang menyer4ng wilayah Wuhan, Ch1na sekaligus menimbulkan pan1k dan kebimbangan dikalangan rakyat Malaysia apabila empat warga Ch1na di Malaysia disahkan posit1f v1rus tersebut.

Susulan itu, satu pestisyen dilancarkan menuntut kerajaan menyek4t pelancong dari Ch1na datang ke Malaysia. Difahamkan, baru sahaja tiga hari dilancarkan, petisyen tersebut sudah menerima hampir 400,000 tandatangan sokongan.

Nampaknya, ramai rakyat menarik nafas lega berikutan keputusan kerajaan hari ini mengg4ntung sementara semua kemudahan imigresen kepada warganegara Ch1na khususnya dari Wuhan dan Hubei sebagai langkah membendvng coronavirus.

Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataannya hari ini berkata keputusan berkuat kuasa serta merta itu dibuat dengan mengambil kira perkembangan terkini k3s jangk1tan koronavirus.

Ini bermakna Entry (kemudahan tanpa visa), visa semasa ketibaan (Visa On Arrival), e-visa dan visa manual kepada rakyat dari negara tersebut khususnya dari Wuhan, Hubei dan sekitarnya telah dig4ntung perkhidmatannya bari warganegara Ch1na.

Dalam pada itu, menerusi laman Twitter, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mengingatkan kepada rakyat agar tidak menyeb4rkan berita yang tidak sah1h kerana ia boleh menimbulkan rasa pan1k dan juga ketidaktenteraman kepada masyar4kat.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber : ROTIKAYA


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Kerajaan Akhirnya G4ntvng Sementara Kemasukan Pelancong China"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*