CORONAVIRUS: Lelaki Taiwan Rupanya Dah Dijangk1ti Tapi Taknak Bagitahu, Kena Sam4n RM40,000

Beberapa negara kini sudah melaporkan dan menges4hkan ada k3s jangk1tan coronavirus yang berpvnca dari Wuhan, Ch1na. Pihak kerajaan di setiap negara semakin berjaga-jaga dan cuba yang terbaik dalam menangani k3s jangk1tan v1rus bah4ya ini.

Ada juga negara yang menghal4ng kemasukan rakyat Ch1na masuk dengan melakukan imbasan di lapangan terbang selain memeriksa tahap kesihatan setiap orang yang mendarat di negara mereka.

Sumber: NST

Namun, menurut Nikkei Asian Review cara Taiwan menangani penduduk mereka pula berbeza apabila seorang lelaki dilaporkan telah dis4man baru-baru ni kerana coronavirus.

Jabatan kesihatan di Taiwan mengeluarkan s4man terhadap seorang lelaki yang dis4hkan telah dijangk1ti coronavirus. Individu itu telah dis4man sebanyak 300,000 New Taiwan dollars (RM40,000) kerana menyembunyikan keadaannya itu.

Lelaki itu adalah salah seorang daripada 4 individu yang dis4hkan posit1f coronavirus pada Rabu lepas di bandar Kaohsiung.

Sumber: NYPost

Bukan setakat menyembunyikan keadaannya ketika memasuki Taiwan, lelaki itu juga dikatakan telah melangg4r undang-undang kawalan jangk1tan. Sebelum diketahui dia telah dijangk1ti, lelaki itu sempat pergi ke sebuah kelab tarian tanpa memakai topeng muka yang sepatutnya.

Disebabkan itu, dia telah menjangk1ti 80 individu lain dan kesemua mereka telah menjalani pemeriksaan kesihatan namun tidak dinyatakan sama ada keputusan telah keluar atau tidak.

Taiwan kini sedang mempertimbangkan untuk melaksanakan peraturan kuarant1n memandangkan cuti Tahun Baru Cina akan membuatkan ramai rakyat Taiwan yang bekerja di Ch1na pulang untuk menyambut perayaan itu.

Sumber: Nikkei Asian Review

Bapak selfish gila manusia macam ni! Tapi baguslah Taiwan buat macam tu, saman je terus. Malaysia bila nak buat? Huuu

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber : LobakMerah 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "CORONAVIRUS: Lelaki Taiwan Rupanya Dah Dijangk1ti Tapi Taknak Bagitahu, Kena Sam4n RM40,000"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*