Bagaimana China Membina Sebuah H0sp1tal Ku4r4ntin Dalam Masa 6 Hari?

Berikutan penyebaran wab4k cor0nav1rus yang gagal dikawal di wilayah Wuhan, Ch1na – keperluan untuk menyediakan fasiliti rawatan yang lebih baik amatlah diperlukan. Wuhan yang mempunyai lebih 11 juta penduduk sedang berdepan dengan kebimbangan orang ramai serta ketiadaan prasarana yang mencukupi, dalam menangani dan merawat ser4ngan meng3jut ini.

Salah satu usaha terbesar kerajaan Ch1na dalam mengatasi masalah yang wujud, adalah perancangan untuk membina sebuah hospital yang mempunyai kapasiti 1,000 katil – sebagai pusat ku4r4ntin utama bagi semua pes4kit v1rus 2019-nC0V yang disahkan.

H0sp1tal tersebut yang pada ketika artikel ini ditvlis, sudah rancak dimulakan proses pembinaannya dengan perancangan dapat disiapkan dalam tempoh 6 hari. Ya, anda tak salah membacanya. Kerajaan Ch1na memang merancang untuk membina sebuah hospital 1,000 katil dalam masa 6 hari. Apa yang lebih mengejutkan – ini bukanlah kali pertama mereka melakukan perkara sama sedemikian rupa.

H0spital Xiaotongshan – rekod unik kejuruteraan Ch1na

Model bagi pembangunan segera sebuah h0spit4l besar yang mampu dibangunkan dalam tempoh masa segera di Ch1na; pasti akan merujuk kepada cubaan kali pertama kerajaan Ch1na membina h0spit4l segera.

H0spit4l yang dinamakan sebagai Hospital Xiaotongshan, terletak di Beij1ng telah berjaya dibina dalam kadar 6 hari dan 6 malam semasa berlakunya penularan wabak S4RS atau ‘Sev3re Acvte Respir4tory Syndr0me.’

Arahan untuk pembinaannya berjaya diluluskan pada 24 April tahun 2003 dan bangunan h0spit4l itu siap sepenuhnya pada 30 April. Mempunyai saiz ibarat sebuah padang bola sepak, lebih 1,200 orang petugas perub4tan ditukarkan serta merta ke Xiaotongshan bagi mengawal penul4ran wab4k S4RS yang berlaku.

Pada 1 haribulan Mei, kumpulan pertama pengidap S4RS selamat dipindahkan ke sana.

Mengapa projek pembinaan dan penubuhan segera sebuah h0spit4l diperlukan pada ketika itu? Semasa kemuncak j4ngk1tan S4RS, h0spit4l Xiaotongshan pada mulanya dibina dengan matlamat mahu menjadi penampan kepada jumlah pes4kit yang semakin meningkat. Ramai pes4kit ketiadaan katil di h0spit4l sekitar Beij1ng dan keadaan yang tidak terkawal, menyebabkan petugas perub4tan turut sama dij4ngk1ti wab4k tersebut.

Tidak ada jalan lain, kerajaan Ch1na mewujudkan sebuah h0spit4l yang mempunyai piawaian ketat, dijalankan ibarat sebuah h0spit4l tentera dengan peraturan tinggi diperkenalkan. Individu yang keluar atau masuk dipantau dan semua petugas diwajibkan memakai pakaian perlindungan penuh.

Disebabkan itu, majoriti pes4kit yang dir4wat di sana langsung tidak mengenali siapakah individu yang membantu menyelamatkan mereka, berikutan topeng muka yang wajib dipakai setiap masa.

Model kepada teknik pembangunan kecem4san segera

Hanya dirancang sebagai h0spit4l penyokong – kejayaan kaedah isolasi dan rawatan yang digunakan di Xiaotongshan akhirnya menjadi model kepada kerajaan Ch1na dalam membangunkan sistem h0spit4l kuarantin sepenuhnya.

Seramai 680 orang pes4kit berjaya dipindahkan ke Xiaotongshan dan hanya 8 orang men1ngg4l dunia; berbeza dengan h0spit4l-h0spit4l lain yang mempunyai kadar kem4tian jauh lebih tinggi. Selain itu, petugas di Xiaotongshan juga tidak mengalami sebarang kes j4ngk1tan seperti ditempat lain.

Beroperasi ibarat waktu puncak selama lebih 50 hari, kejayaan kaedah raw4tan S4RS di Xiaotongshan mula diikuti di h0spit4l lain, seterusnya berjaya meyakinkan warga Ch1na bahawa mereka kini sudah mempunyai pengetahuan dan kemahiran yang cukup dalam menangani penul4ran wab4k yang hadir.

Dibina khas untuk menangani wab4k S4RS, pada 22 Jun 2003 – semua w4d isolasi dan ku4r4ntin di h0spit4l Xiaotongshan dikosongkan menandakan semua pes4kit sudah selamat menjalani discaj. Bangunan h0spit4l itu kemudiannya baru di serahkan kepada bidang kuasa majlis kerajaan tempatan Beij1ng.

Walau demikian, pes4kit yang selamat tetap tidak lari daripada kesan raw4tan yang diterima.

Berikutan teknik merawat S4RS menggunakan bahan ster0id, kesan bahan tersebut menyebabkan ramai individu bekas peng1dap S4RS menghadapi masalah tul4ng r4puh dan s4kit paru-paru, sehingga menyebabkan masalah untuk berjalan dan bernafas.

Waris kepada ahli keluarga yang men1ngg4l menerima pampasan 5,000 yuan (RM2,930) dan bagi mereka yang hilang kemampuan bekerja – mereka menerima bantuan 8,000 yuan setahun (RM4,688) sebagai bantuan sara hidup.

h0spit4l Xiaotongshan yang tidak lagi mempunyai kegunaan mula diabaikan, sebelum dirobohkan pada tahun 2010.

Pembinaan H0spit4l Huoshenshan bagi menangani cor0nav1rus

Kejayaan pembinaan dan operasi Xiaotongshan membuktikan kerajaan Ch1na mampu menjayakan satu projek berskala besar dalam tempoh masa yang sangat suntuk; serta masih menepati piawaian keselamatan antarabangsa yang diwajibkan ditepati.

Pembinaan h0spit4l Huoshenshan di daerah Caidian, Wuhan bakal mengikut acuan sama yang digunakan di Xiaotongshan bukan saja daripada segi rekaan malahan daripada cara operasinya juga.

Pecah tanah pertama bagi pembinaan telah dijalankan pada 23 Januari 2020 dengan h4rapan operasi sepenuhnya Huoshenshan bakal dapat dimulakan pada 3 Februari 2020. Empat kontraktor dilantik bagi membina h0spit4l baru ini dengan lebih 200 jentera berat akan beroperasi sepenuhnya setiap hari.

Sebuah h0spit4l biasanya akan mengambil masa 1 ke 2 tahun untuk dibina, daripada fasa perancangan sehinggalah siap sepenuhnya pembinaannya.

Untuk kerajaan Ch1na berjaya menyiapkan sebuah pusat perub4tan bersifat ku4r4ntin dalam masa tidak sampai 10 hari – itu memang merupakan satu kejayaaan yang sangat luar biasa. Koordinasi, perancangan dan kerjasama yang perlu dibentuk pastilah bukan mudah dalam sebuah projek berskala sebesar ini.

Mungkin ramai yang spektikal, tetapi sejarah sudah membuktikan keberkesanan h0spit4l Xiaotongshan dalam membantu menangani S4RS – jadi kita doakanlah juga h0spit4l Huoshenshan mampu membawa perubahan serupa agar tiada individu berpeny4kit, dibiarkan bebas melancong ke mana yang dia suka.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber: Iluminasi.com


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Bagaimana China Membina Sebuah H0sp1tal Ku4r4ntin Dalam Masa 6 Hari?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*