“Ada doktor sendiri dah berj4ngkit daripada patient” – Staff Hospital Diarah Pakai Lamp1n Dewasa, Ini Sebabnya

Not all heroes wear capes

Di tengah-tengah kekacauan wab4k v1rus Wuhan, ada orang-orang yang mendedikasikan ny4wa mereka untuk memastikan pes4kit peny4kit v1rus ini mendapat rawatan perub4tan yang sepatutnya mereka perlukan.

Malah, penul4ran Coronav1rus di daerah tersebut kian meningkat dengan begitu drast1k, lebih menyanyat hati lagi kakitangan hospital terpaksa memakai lampin kerana mereka terlalu sibuk meraw4t pes4kit yang dij4ngkiti, walaupun hanya mengambil masa beberapa minit untuk menggunakan tandas!

Pes4kit makin padat, terlalu sibuk untuk ke tandas dan risiko kena v1rus tinggi

Menurut Business Insider, bandar yang kini digelar sebagai “Zombieland” berada di bawah ku4rantin yang belum pernah terjadi.

Netizen di media sosial telah memberi kongsikan situasi keses4kan yang terjadi di Hospital dari negara tersebut. Orang berpusu-pusu dan doktor terpaksa mer4wat pes4kit diatas lantai.

Disebabkan terlalu sibuk dan ramai, The Washington Post melaporkan bahawa kakitangan perub4tan diarahkan perlu memakai lamp1n dewasa kerana, bukan hanya kerana kekurangan mereka juga tak boleh buka alat pelindung mereka walaupun sedikit pun, kerana kebarangkalian ris1ko terdedah kepada v1rus itu sangat tinggi.

Sejak penularan v1rus itu, stok suit pelindung itu semakin berkurangan, malah, pes4kit pula semakin bertambah. Jadi mereka kena berjimat supaya tidak buang terus lepas menggunakannya.

“Kami tahu bahawa suitperlindungan yang kami pakai mungkin menjadi yang terakhir, dan kami tidak boleh membazirkan apa-apa,”  kata seorang doktor dari Hospital Union Wuhan  di Weibo.

Tetapi, doktor juga bimbang kerana jumlah pes4kit yang semakin meningkat dan kerja tanpa henti juga boleh menyebabkan kakitangan perubatan di bandar itu send1ri menghidap peny4kit itu.

Doktor send1ri berj4ngkit daripada pes4kit, rahsiakan dan asingkan d1ri daripada ibu bapa

Candice Qin, seorang ahli terapi yang berpangkalan di Beij1ng, berkata ada seorang doktor rasa d1rinya dah ‘hancur’ dan mengasingkan d1rinya di apartmennya setelah mengetahui bahawa dia telah mengidap peny4kit itu daripada pes4kitnya.

Dia juga tidak dapat memberitahu ibu bapanya kerana dia  ‘rasa tidak berdaya’

“Saya fikir ia adalah tekanan bagi setiap doktor dan setiap jururawat di Wuhan, baik dari segi fizikal dan ment4l. Kami tahu bahawa pes4kit bimbang, tetapi kita perlu ingat bahawa doktor adalah sama seperti manusia “. kata Qin kepada Post.

Kita perlu ingat bahawa doktor dan profesional perub4tan mempunyai kehidupan mereka send1ri, dan keluarga. Gadai ny4wai semata-mata nak selamatkan ny4wa orang. Inilah hero sebenar

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Lobak Merah


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Ada doktor sendiri dah berj4ngkit daripada patient” – Staff Hospital Diarah Pakai Lamp1n Dewasa, Ini Sebabnya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*