Zikir 100 Kali Sehari, Baca Al-Quran, Wanita Hidap K4ns3r Titip Pesan Makin Sembuh

Ujian atau dugaan mungkin dianggap cuba dielak oleh kita sebagai manusia biasa, namun ketahuilah setiap ujian yang diberikan itu mempunyai pelbagai hikmah yang mungkin akan memberi pengajaran kepada d1ri kita.

s4kit menjadi salah satu ujian yang terkadang tidak mampu untuk dihadapi oleh setiap orang terutama bagi penghidap k4nser. Namun kebanyakan pes4kit k4nser mempunyai semangat dan keyakinan yang tinggi walaupun ujian yang perlu dihadapi mereka sangat berat.

Seperti yang dihadapi oleh wanita tabah ini, Nor Hidayah Arifin melalui k1riman Facebooknya berkongsi coretan mengenai d1rinya yang menghidap k4nser thyroid dan memberi semangat kepada pes4kit-pes4kit k4nser lain yang menghadapi nasib sama sepertinya.

Hidup m4ti Itu Atas Kehendak Allah, Bukannya K4nser

Aku adalah salah seorang pes4kit k4nser thyroid / metastatic papillary thyroid carcinoma yang masih sihat hingga ke hari ni. Tujuan cerita ni aku nak bagi semangat kepada pes4kit-pes4kit k4nser di luar sana untuk semua golongan.

Aku menghidap k4nser seawal usia aku 28 tahun ,pada tahun 2018 . aku tahu semua ni bila aku melahirkan anak yg ke 2. Satu ketumbuhan yang besar ada ditengah-tengah leher, biji itu membesar dengan cepat, menyebabkan aku sukar menelan dan susah bernafas ketika tidur, lalu aku terus ke hospital untuk medical checkup, setelah doktor membuat ujian imbasan ultrasound dan biopsi aku di diagnose k4nser thyroid. Untuk pertama kali aku dapat tahu tentang peny4kit ni , seluruh badan aku mengeletar ketakutan , hati aku berkata ” Ya Allah beratnya ujian yang kau beri ini ” . Aku terkejut dengan apa yang doktor kata ” Adik , adik tahu tak yang sekarang adik positif k4nser ” .tulah suara yang keluar dari mulut doktor yang pertama aku dengar time tu.

“Macam mana aku nak bagitahu keluarga tentang peny4kit ni?”

Aku terdiam bisu masa tu di sepanjang perjalanan aku pulang ke rumah. Fikiran aku cel4ru ” Macam mana aku nak bagitahu keluarga tentang peny4kit ni ? Macam mana perasaan keluarga aku bila dapat tahu aku hidap k4nser ” Bagaimana kehidupan aku selepas ini?

Aku sebak bila ingat balik saat tu . Masa tu aku tak dapat keluarkan setitis pun air mata . Kerana mungkin aku teramat terkejut dan tak percaya apa yang aku ini menghidap k4nser . K4nser adalah peny4kit m4ti .

Dua bulan selepas itu aku dimasukkan ke wad , keadaan aku semakin hari semakin teruk , aku jadi mudah sesak nafas sampaikan nak menelan air liur pun jadi susah , nafas aku makin hari makin pendek tapi aku berdiam sahaja aku tak mahu menceritakan kepada keluarga aku apa yang aku rasa, aku tidak mahu mereka terlalu bimbang. Selepas 11 bulan operation pertama selesai radioaidin/kimoterapi Aku di kejutkan lagi dengan keputusan doktor yang k4nser aku hidap ini bukan berada di satu tempat , tapi k4nser ni dah merebak ke beberapa tempat yang lain . K4nser aku bermula dari leher lalu merebak ke limfa .

Saat itu air mata menitis, dengan derita itu

Aku dimasukkan ke wad lagi untuk membuang sel k4nser kali kedua, setiap pagi doktor akan ambik d4rrah dan aku dimasukkan d4rrah kerana bacaan hb sangt rendah 6 sahaja sebab aku penghidap alpha thalasmia , rambut aku mula gugur satu persatu , lidah aku mula hilang rasa ,badan aku teramat panas, jari-jari tangan aku terbakar kerana kesan daripada kimoterapi, Barulah saat itu air mata aku menitis , dengan derita tu . ” Allahu Akbar , aku redha ya Allah , aku redha jika aj4l aku sudah hampir , Kalau aj4l aku masih panjang, teguhkan aku menempuh ujian-Mu ini “.

Aku ingat lagi nasihat dari seorang doktor, doktor surgical surgery doktor yang handle kes aku, dia juga doktor yang mengetuai dua kali operation aku berturut turut. Aku dinasihatkan untuk tabah dengan ujian Allah ini , aku disarankan supaya berzikir dan selawat ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW , jangan men1ngg4lkan solat !!! . Ingat Allah ! , ingat Allah !, ingat Allah !. Yakin lah dengan kuasa Allah. Allah sahaja tempat kita bergantung .

Kekuatan dalaman yang kita dapat ketika solat sangat luar biasa.

Alhamdulillah , aku menjaga zikir dan selawat ku . Berzikir lah setiap hari sekurang2 100x Subhanallah , Perbanyakkan baca al-quran . Jika tak mampu solat berd1ri maka duduk la , jika tak mampu lagi lakukanlah sambil baring . Ingat lah peringatan ni . laksanakan solat dan doa kepada-Nya

Kekuatan dalaman yang kita dapat ketika solat sangat luar biasa .Kerana ketika kita solat kita merendahkan d1ri kita kepada Al- Khaliq yakni Pencipta kita . Kita merendahkan d1ri kita di hadapannya dan kita bergantung kepada-Nya . tetapkan hati kita hanya mahukan Keredhaan-Nya .

Alhamdulillah , aku sekarang sihat dan sudah kembali sedia kala Kebanyakkan orang semua ragu-ragu dengan cerita aku ni , sebab kalau tengok d1ri aku , memang seperti orang yang sihat dan tidak pernah dapat apa-apa peny4kit sekali pun . Alhamdulillah . Rawatan aku sekarang hanya follow up di hospital 6 bulan sekali .

Usahalah untuk buat rawatan, ikhtiarlah rawatan kampung sekali pun

Buat pes4kit diluar sana , jangan cepat berputus asa , yakinlah ujian yang Allah beri ini kepada orang-orang yang mampu laluinya . Anda mampu . Percaya lah ! ,Orang seperti anda adalah orang yang terpilih . Usaha lah untuk buat rawatan , ikhtiarlah rawatan kampung sekali pun . kalau aku cerita rawatan yang aku pernah buat , lagi panjang lah cerita ni . jadi aku tamat di sini . Jangan tinggalkan solat , banyakkan berdoa , Redha dan terus BERSABAR.

#thyroidcancer

#alphathalassmia

#papilarythyroidcancer

Netizen rata-ratanya memuji sikap positif puan Hidayah serta mendoakannya sentiasa diberkati dan diberikan kesembuhan yang segera.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber : Media Malaya


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Zikir 100 Kali Sehari, Baca Al-Quran, Wanita Hidap K4ns3r Titip Pesan Makin Sembuh"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*