‘Jangan kesian saya, kesianlah pada anak isteri nak makan apa’

MELAKA TENGAH – Berstatus orang kur4ng upaya (0KU) bukan penghalang untuk seseorang itu mencipta nama dan kerjayanya send1ri.

Malah, kekurangan yang dialami bukan untuk meraih simpati sebaliknya masyar4kat perlu membantu mereka menempuhi kehidupan mendatang.

Demikian luahan 0KU dikenali Pak Busu apabila menyedari orang ramai tidak lagi menghantar kenderaan ke bengkel keretanya kerana mengetahui kekurangan pada d1rinya.

Luahan itu dimuat naik di Facebook miliknya hingga tular di laman sosial.

“Patut la orang tak nak hantar kereta ke bengkel saya untuk dibaiki. Rupa-rupanya orang kasihan tengok saya buat kerja.

“Jangan kasihankan saya, sepatutnya kamu semua kasihankan anak isteri nak makan apa nanti,” tvlisnya.

Sebagai seorang bapa kepada dua anak, dia memikul tanggungjawab untuk menyara isteri dan keluarganya malah ia bukan satu bebanan.

“Ini sudah menjadi tanggungjawab saya untuk buat kerja, cari rezeki bagi anak-anak, isteri makan. Beri duit perbelanjaan anak-anak sekolah harian, bayar bil elektrik, air, bayar sewa rumah dan macam-macam lagi.

“Sesiapa yang kereta rosak tu, hantarlah ke bengkel IM Auto Garage saya. Bagi saya buat kerja, dapatlah saya bagi anak bini makan untuk meneruskan kehidupan ni,” katanya.

Dalam pada itu, posting terbaharunya dia mengucapkan terima kasih kepada sahabat dan netizen kerana membantu promosikan luahan hatinya dan mendoakan agar semua dimurahkan rezeki.

Luahan Pak Busu tular di laman sosial.

Luahan Pak Busu tular di laman sosial.

Bagaimanapun dia berh4rap agar penularan kisahnya tidak disalah anggap dan mengundang kec4man daripada segelintir masyar4kat.

“Saya tidak mahu ada segelintir yang akan berfikiran neg4tif dan salah anggapan,” katanya mengalami kecac4tan pada kedua tangan dan kakinya.

Posting menyentuh hati itu pastinya mendapat perhatian netizen yang mendoakan Pak Busu dimurahkan rezeki untuk menyara keluarganya.

Kata Amyra Salsabila, “Subahanallah, walaupun kekurangan tetapi demi tanggungjawab dia sanggup laksanakan, sama-sama kita tolong orang kita.”

Menurut Ewan, dia mengagumi Pak Busu kerana semangat juang meneruskan kehidupan dan menyuntik motivasi kepada insan normal seperti d1rinya.

“Walaupun berkeadaan begini tapi semangat juang beliau meneruskan kehidupan sangat tinggi salute.

“Yang muda-muda cukup lengkap tangan kaki semua tu cukup sempurna fizikal lagi nak pergi mer4gut s4mun. Moga ALLAH permudahkan rezeki dan urusan abang dalam kehidupan seharian. Amin.” katanya.

Dalam pada itu, netizen juga berh4rap masyar4kat terus memberi sokongan kepada Pak Busu kerana dia insan yang memiliki jiwa besar.

Ahmad Talhar Idris berkata,”Betul itu, patutnya abang ni kita bantu dia, kekurangan yang ada tak membataskan semangatnya, tapi kita yang melunturkan semangat abang ni. Semoga ALLAH melimpahkan rezeki kepada mereka sekeluarga.”

Menerusi komen, bengkel Pak Busu di Jalan Batu Hampar, Melaka.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber  : Sinar Harian

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "‘Jangan kesian saya, kesianlah pada anak isteri nak makan apa’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*