3 Cara Dalam Islam Yang Paling Berkesan Untuk Menarik Rezeki Melimpah-ruah

3 cara dalam islam yang paling berkesan untuk menarik rezeki melimpah-ruah

Yang pertama : Menarik Rezeki Dengan Bersedekah

;;Ramai yg tidak tahu bahawa amalan bersedekah mampu utk membawa rezeki yg melimpah-ruah kepada si pemberi rezeki. Amalan ini digalakkan oleh Islam bukanlah bermaksud sama sekali mengurangkan wang kita, malah menambah rezeki dan kekayaan kita.

;;Bersedekahlah tanpa perlu mengharapkan balasan.

;;Pernahkah anda didatangi oleh seorang peminta sedekah yang mengharapkan sedikit wang untuk membeli makanan? Bagaimana riaksi anda terhadapnya? Berapa jumlah wang yg akan anda berikan?

;;Bersedekah bukanlah memberikan sekecil2 wang yang anda miliki, Memberi 10sen contohnya untuk diberikan kepada peminta sedekah itu sambil dlm hati berkata “Tentu ada org lain lagi yg akan memberikan wang kpd dia.“

;;Usah bersedekah dgn cara ini kerana ia salah. Kerana niat anda bukanalah untuk bersedekah, sebaliknya memberi sedikit wang kpd orang tersebut. Bersedekah dgn semampu yg boleh. Fahamkah perkataan “semampu” itu.

;;Tidak mungkin anda mampu menghulurkan hanya 10sen sahaja, betul tak?

;;Lakukanlah sedekah dgn  ikhlas. ikhlaskan dalam hati sehabis mungkin. Jangan pula ketika memberi sedekah tetapi dalam hati kita berniat agar orang peminta sedekah itu segera beredar. Atau berasa rugi dan mervngut dalam hati ketika memberikan wang itu.

;;Ketika menghulurkan sedekah, janganlah disusuli dengan sesuatu perkataan yg menyakitkan hati si penerima sedekah tersebut. Contohnya dengan mengatakan. “Gunakan duit ini untuk perkara baik2, jangan pula pergi memb4zir.”

;;Walaupun niat kita baik, tetapi dalam masa yang sama kita telah meny4kiti hati si penerima tersebut. Maka membuatkan sedekah kita tadi bukan lagi berupa sedekah.. rvgi bukan?

;;Jangan sesekali mengharapkan balasan

;;Kita sering kali tersilap dalam memberi sedekah dan berkata dalam hati, semoga sedekah yang dilakukan oleh aku ini akan mendapat balasan setimpal. Sesungguhnya memberikan sesuatu tanpa mengharapkan balasan adalah lebih mulia disisi Tuhan berbanding mengharapkan balasan.

;;Allah menyatakan dalam firmanNya;

“Orang yang menafkahkan hartanya pada malam dan siang hari secara sembunyi dan terang-terangan, mereka mendapat pahala di sisi Tuhannya. Tidak ada kebimbangan pada mereka dan tidak pula mereka bersedih.” [Al-Bakarah: 274]

;;Memberikan sesuatu yang berguna

;;Pernah terlihat amalan masyarakat kita yang memberikan barangan pakaian-pakaian bvruk dan lama atau buku-buku yang ingin dibuang? Seeloknya, bersedekahlah dengan wang atau barangan yang masih baik dalam keadaan elok. Bukannya dari barangan yang ingin dibuang. Kita hendak bersedekah, bukan menolak “sampah” kita kepada mereka yang tidak bernasib baik.

;;Saya pernah terbaca catatan dari Rumah Pengasih (Saiful Nang) yang menceritakan rumah kebajikan seliaannya pernah menerima sumbangan seluar dalam yang ko4k rab4k dan dalam keadaan menj1jikkan. Bagaimana kita boleh mengharapkan rahmat Allah kepada kita sedangkan kita membuat perbuatan seperti itu?

;;Buatlah si penerima berasa gembira. Walaupun kita tidak mampu bersedekah lebih, sekurang-kurangnya buatlah hati mereka merasa gembira. Insyaallah, jauh disudut hati mereka akan mendoakan kita kembali agar mendapat kebaikan dunia dan akh1rat.

Yang kedua : Menarik Rezeki dengan Berdoa

;;Selepas berusaha melakukan kerja, jangan lupa untuk berdoa. Apa sahaja tindakan yang diiringi doa, akan diperkenankan oleh Allah SWT. Berdoa  dan meminta adalah sifat semula jadi manusia. Hanya dengan doa, segala permintaan dapat didengari oleh-Nya. Insyaallah, rezeki akan tiba kepada kita cepat atau lambat sahaja.

;;Sebelum memulakan kerja, lakukan sedikit doa memohon keberkatan dari pekerjaan yang kita jalankan dan tanamkan niat berkerja mencari rezeki yang halal. Yang kita mahukan adalah dilimpahkan rezeki yang halal dan berkat.

“Ya Allah, Ya Tuhan yang Maha kaya, wahai Tuhan yang Maha Terpuji, wahai Tuhan yang Maha Pencipta, wahai Tuhan yang Maha Mengembalikan, wahai Tuhan yang Maha Pengasih dan Penyayang, kayakan aku dengan perkara-perkara yang dikau halalkan dan bukan daripada yang dikau h4r4mkan, serta dengan kelebihan atau kurniaan-Mu bukan daripada mereka selain daripada -Mu.”

Yang ketiga : Mengamalkan Selalu Solat Sunat Dhuha

;;Solat ini sering diamalkan oleh ahli perniagaan Muslim. Sehinggakan ada yang mengamalkan solat sunat ini seperti sebahagian solat wajib.

;Solat Dhuha ini satu-satunya solat yang memberikan limpahan rezeki dari Allah SWT. Jika diamalkan selalu, InsyaAllah pintu rezeki akan terbuka luas. Solat dhuha sering dikatakan magnet rezeki. Dengan melakukan solat ini, rezeki yang dipohon akan segera menjengah kita.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : islamitusempurnakanku.blogspot.com

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "3 Cara Dalam Islam Yang Paling Berkesan Untuk Menarik Rezeki Melimpah-ruah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*