Rezeki Sentiasa Cukup Jika Mengamalkan Baca Surah Pendek Ini

Rezeki Sentiasa Cukup Jika Mengamalkan Baca Surah Al-Insyirah

Bacaan dalam rumi:

‘Alam Nashraḥ Laka Ṣadrak, Wa Wada‘nâ ‘Anka Wiz-Rak, ‘Allazii ‘Anqada Ẕahrak, Wa Rafa‘-Nâlakaẓikrak, Fa-‘Inna Ma-‘Al-‘Usri Yusrâ, ‘Inna Ma-‘Al ‘Usri Yus-Râ Fa ‘Izâ Faraġta Fanṣab Wa ‘ilâ Rabbika Farġab

Terjemahan Surah Al-Insyirah.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Bukankah kami telah melapangkan bagimu, Dadamu (wahai Muhammad dengan mengisi petunjuk dan hidayah). dan Kami telah meringankan daripadamu : Bebanmu (menyiarkan Islam). Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan pelbagai kemudahan dalam melaksanakannya). dan Kami telah meninggikan bagimu : sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan). Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan

Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh) maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain). dan kepada Tuhanmu saja tempat engkau memohon. (apa yang engkau gemar dan ingini)

Keterangan Surah al Insyirah

Erti terbuka dada Muhammad ialah senang hatinya, dan tenteram jiwanya, kerana telah memperoleh ilmu pengetahuan (wahyu) yang dianugerahkan Allah kepadanya. Sebetulnya nama nabi Muhammad itu telah ditinggikan Allah, iaitu namanya mahsyur di mana-mana. Tiap-tiap azan terdengar nama Muhammad. Di mana-mana pun di seluruh dunia mengenali Nabi Muhammad.

ORANG-ORANG YANG BERIMAN KEPADA ALLAH DAN HARI YANG KEMUDIAN, JIKA DITIMPA MUSIBAH, IA TERINGAT AKAN FIRMAN ALLAH INI, IAITU, “DI SAMPING KESUSAHAN ADA KESENANGAN, DI SAMPING KESEM PITAN ADA KELAPANGAN. SESUDAH BA LA MENGg0da, DI BELAKANGNYA NIKMAT BERLIPAT GANDA.

SEBAB ITU IA TIDAK BERDUKA CITA ATAU BERKELUH KESAH ATAS CUBAAN DARI ALLAH ITU. KERANA IA MEMPUNYAI KEPERCAYAAN, BAHAWA ALLAH AKAN MENGGANTI KESUSAHAN ITU DENGAN KESENANGAN, JIKA TIDAK HARI INI MUNGKIN ESOK HARI. INILAH ORANG YANG BERHATI SABAR, YANG TIDAK BERPUTUS ASA KERANA DITIMPA SATU CUBAAN MELAINKAN IA TERUS BERUSAHA UNTUK MENCAPAI HAJATNYA.

ADAPUN ORANG YANG TIDAK BERIMAN KEPADA ALLAH, MAKA IA SANGAT BERKELUH KESAH DAN BERDUKA CITA KERANA DITIMPA SESUATU BA LA, KADANG-KADABG IA MEMBI NASAKAN DIRINYA SENDIRI. INILAH bah4yaNYA JIKA TIDAK BERIMAN KEPADA ALLAH.

Dan kepada Allah, berharaplah!

Kelebihan Surah Al Insyirah

 • 1. Nabi Muhammad S.A.W bersabda : “Barangsiapa membaca Surah Al-Insyiraah, seperti ia mendatangi aku dan aku mengambil kesempatan maka menjadi suatu kelapangan daripadaku”.
 • 2. Barangsiapa membiasakan membaca Surah Al-Insyiraah selesai mengerjakan solat fardhu, nescaya Allah permudahkan urusannya serta dimudahkan segala keperluannya dan dimudahkan rezekinya.
 • 3. Sesiapa yang membaca Surah Al-Insyiraah nescaya Allah turut melapangkan dadanya serta dijauhkan daripada segala kesukaran dalam segala urusannya. Dihilangkan segala sifat kes4l dan j3mu, serta mendatangkan raj1n dalam mengerjakan ibadat.
 • 4. Barangsiapa membaca Surah Al-Insyiraah sembilan kali sesudah solat fardhu nescaya Allah akan menjauhkan daripada kesem pitan hidup dan dimudahkan rezeki dalam segala urusan.
 • 5. Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyiraah jadi wirid pada tiap-tiap lepas sembahyang fardhu, nescaya hilang dukacita nya dan mengurniailah oleh Allah s.w.t. akan rezekinya dengan beberapa banyak.
 • 6. Siapa-siapa sentiasa banyak membaca Surah Al-Insyiraah nescaya mudah mendapat rezekinya dan luas fikirannya, senang membuat sesuatu pekerjaan dan hilang daripadanya sifat malas.
 • 7. Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyiraah 7 (tujuh) kali pada tiap-tiap lepas sembahyang, nescaya terlepas daripadanya kesusahan dan mudah oleh Allah s.w.t. akan rezekinya.
 • 8. Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyiraah 40 (empat puluh) kali pada tiap-tiap lepas sembahyang fardhu selama tujuh hari berturut-turut, nescaya mengurnia Allah s.w.t. kepadanya kekayaan.

Kelebihan membaca surah al Insyirah ketika susah:

Siapa-siapa susah pada suatu pekerjaan, hendaklah sembahyang dengan caara yang tersebut di bawah ini, nescaya sampai maksudnya, iaitu:

 1. Sembahyang sunat dua rakaat.
 2. Pada tiap-tiap rakaat baca Surah Al-Fatihah dan surah (mana-mana surah).
 3. Lepas sembahyang, duduk menghadap kiblat dengan tetap bersungguh-sungguh ingatlah akan Allah s.w.t., dan baca Surah Al-Insyiraah sebanyak bilangan hurufnya.
 4. Sesudah membaca Surah Al-Insyiraah, pohonkanlah apa-apa yang di hajati daripada Allah s.w.t.

**a) Siapa-siapa membaca Surah Al-Insyiraah 200 (dua ratus) kali pada tiap-tiap hari ketika matahari naik (waktu dhuha), nescaya memperlihat oleh Allah s.w.t. kepadanya perkara-perkara yang aj4ib. **b) Siapa-siapa berhajat sesuatu perkara, bacalah Surah Al-Insyiraah 700 (tujuh ratus) kali atau 1000 (seribu) kali pada tiap-tiap hari selama ia mengusahakannya, nescaya beroleh apa-apa yang di hajati.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber: darahatiku. blogspot.my

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Rezeki Sentiasa Cukup Jika Mengamalkan Baca Surah Pendek Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*