Inilah Fadhilat Membaca Surah Yaasin Setiap Pagi

Fadhilat Membaca Surah Yaasin Setiap Pagi

Surah Yaasin (سورة يس) adalah surah ke-36 dalam Al Quran. Surah ini terdiri atas 83 ayat, termasuk golongan surah-surah Makkiyyah serta diturunkan selepas surah Aj-j1n. Dinamakan Yaasin kerana dimulaikan dengan huruf Ya – sin. Sebagaimana halnya erti huruf-huruf abjad yang terletak pada permulaan beberapa surah Al Quran yang lain, maka demikian pula ertinya Yaasin yang terdapat pada permulaan ayat surah ini, iaitu Allah mengisyaratkan bahawa sesudah huruf tersebut akan dikemukakan hal-hal yang penting antara lain: Allah bersump4h dengan Al Quran bahawa Muhammad SAW benar-benar seorang rasul yang diutus-Nya kepada kaum yang belum pernah diutus kepada mereka rasul-rasul.

Mengikut sebuah hadis, Surah Yassin dinamakan Mub’mah (pemberi berita baik) di dalam kitab Taurat kerana ia mengandungi manafa’at kepada pembacanya dikehidupan dunia juga akhir4t, seperti menghindari penderit4an dunia akhir4t dan juga menjauhkan ked4hsy4tan kehidupan akhir4t. Surah ini juga dikenali sebagai ‘Rafi’ah Khafidah’, iaitu yang mengangkat darjat orang-orang yang beriman dan menurunkan darjat orang-orang yang ingkar (tidak beriman). Seelok-eloknya membaca Surah Yaasin selepas solat Dhuha. InsyaAllah akan terbuka seluas-luasnya peluang dan rezeki berlimpah luah.

Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : “Bacalah surah Yasin kerana ia mengandungi keberkatan.” Iaitu:

1. Apabila orang lap4r membaca surah Yassin , ia boleh menjadi kenyang.

2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.

3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.

4. Jika dalam ket4kutan boleh hilang perasaan t4kut.

5. Jika terpenj4ra akan dibebaskan.

6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.

7. Jika terses4t boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.

8. Jika dibacakan kepada orang yang telah men1ngg4l dunia, Allah meringankan siks4nya.

9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa h4usnya.

10. Jika dibacakan kepada orang yang s4kit, terhindar daripada peny4kitnya.

Antara kelebihan-kelebihan daripada surah Yassin yang disebutkan di dalam banyak hadis. Antaranya:

Rasulullah SAW bersabda;

  1. “Sesiapa yang membaca Surah Yassin dipermulaan hari, segala hajatnya bagi hari itu akan dipenuhi“.
  2. “Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati Al-Quran itu ialah Surah Yassin.”
  3. “ Sesiapa membaca Surah Yassin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca Al-Quran sebanyak 10 kali.”
  4. “Sesiapa yang membaca Surah Yassin semata mata kerana Allah, segala dos4-dos4nya yang dahulu akan diampunkan. Oleh itu jadikanlah sebagai amalan untuk dibaca ke atas orang yang m4ti.”
  5.  “Jika seseorang itu membaca Surah Yassin pada setiap malam dan kemudiannya men1ngg4l dunia, ia akan m4ti sebagai m4ti syahid.”
  6. Maqri rahmatullah ‘alaih berkata, “Jikalau Surah Yassin dibaca oleh seorang yang takut pemerintah atau musvh, ia akan dihilangkan akan ket4kutan itu.”
  7. “Jikalau seseorang itu membaca Surah Yassin dan Surah Was-Saffat pada hari Jumaat dan memohon kepada Allah sesuatu, doanya akan diterima.”
  8. “Apabila datang aj4l orang yang suka membaca Surah Yassin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat m4ut. Mereka berdoa dan meminta do4nya diampunkan Allah, menyaksikan ketika may4tnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jen4zahnya”.

 

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

sumber: limaumanis

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Inilah Fadhilat Membaca Surah Yaasin Setiap Pagi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*