Jangan Bersed1h… Allah Kan Ada?

Kesed1han. Hadirnya kesed1han memadamkan ketenangan hati seorang insan. Seusai dih1mpit keduk4an, perjalanan insan terasa lemah sekali.

Tatkala insan dibebani peny4kit dan hut4ng piut4ng, ianya seakan r4cun yang tidak bisa disingkirkan lagi.

Sind1ran dan perbuatan j4hat terus menusuk hati bagaikan dih1ris semb1lu.

Terasa ses4k dada insan menghadapi arus kehidupan ini. Kadangkala, air mata insan bergenang memikirkan tekanan demi tekanan.

Tek4nan demi tek4nan yang menjelma tanpa ungkapan salam begitu per1t sekali untuk dihadam. Kita terkedu lidah membeku akan dugaan yang terus melekat di pelbagai sudut.

Lalu apakah penawar duk4 dan sengs4ra kehidupan ini? Apakah ubat yang mujarab bagi mengubati sengs4ra warisan ini?

Jangan bersed1h wahai insan. Allah kan ada? Kita sayang Allah, Allah sayang kita. Kita solat sunat 2 rakaat, semua masalah kita akan selesai.

Allah berkuasa memindahkan duk4 kepada bahagia. Jadikanlah al-Quran sebagai cahaya dalam jantung hati kita. Alunkanlah zikir munajat pada Allah sebagai terapi dada yang ses4k ini.

Contoh ungkapan ajaib yang bisa menghadiahkan jiwa yang tenteram adalah:

“La Tahzan… Innallaha Ma’ana…”

“Janganlah engkau bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita.”

Ungkapan ajaib ini diucapkan sendiri Nabi Muhammad kepada sahabatnya Abu Bakar dan dirakamkan di dalam Surah Al Taubah ayat 40.

“Kalau kamu tidak menolongnya (Nabi Muhammad) maka sesungguhnya Allah telahpun menolongnya, iaitu ketika kaum k4fir (di Makkah) mengeluarkannya (dari negerinya Makkah) sedang ia salah seorang dari dua (sahabat) semasa mereka berlindung di dalam gua,

ketika ia berkata kepada sahabatnya: “Janganlah engkau bersed1h, sesungguhnya Allah bersama kita”. Maka Allah menurunkan semangat tenang tenteram kepada (Nabi Muhammad) dan menguatkannya dengan bantuan ten tera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya.

Dan Allah menjadikan seruan (sy1rik) orang-orang k4fir terkebawah (kalah dengan sehina-hinanya), dan Kalimah Allah (Islam) ialah yang tertinggi (selama-lamanya), kerana Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.”

Apabila kita melihat dunia dari dimensi akh1rat, barulah insan dapat mencapai ketenangan sebenar dalam kehidupan ini.

Walaupun harta dan anak pinak boleh menyumbang kepada bahagia, tapi itu bukan segala-galanya.

Bahagia itu bila Allah sayang. Bahagia itu tatkala insan cuba mewujudkan perasaan mahabbah dengan Tuhannya.

Kata Ulama terkenal, “Dalam jantung hati ada keserabutan yang tidak dapat dibersihkan melainkan dengan menghadap Allah, padanya ada kesunyian yang tidak dapat dihilangkan melainkan perdampingan dengan Allah, padanya ada dukacita yang tidak dapat ditanggalkan dengan kegembiraan mengenali Allah…”

Inilah petua atau penawar bagi insan yang mengharapkan ketenangan. Dengan mengenal Allah, hidup akan bercahaya… mer1ntihlah… menang1slah wahai mata.

Menang1slah wahai mata… tang1san kerana Allah….tang1san gent4r akan seksaanNya… tangisan syukur pada nikmatNya.

Menang1slah wahai mata… di dalam suram sinaran malam hari… mengalunkan doa tatkala sunyi sepi… membisik kalimah indah doa-doa Nabi dan Al-Quran… bagi menelusuri cinta Illahi.

Ucapkanlah taubat dan istighfar kepada Allah. Ianya merupakan pelita cahaya dan penawar duk4 dan pengubat sengs4ra.

Ianya merupakan cahaya kepada percikan d0sa. Berdoalah wahai insan. Doa sebagai penawar kepada kesed1han dan keper1tan hidup.

“Ya Haiyyu, Ya Qayyum, dengan rahmatMu aku memohon pertolongan. Baikilah semua urusanku. Jangan Engkau serahkan diriku kepada aku walau sekelip mata.” (Hadith riwayat An-Nasai)

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Iluvislam

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Jangan Bersed1h… Allah Kan Ada?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*