Agama, Nabi Dan Aktivism

Kita sudah tahu apa yang dimaksudkan dengan agama dan nabi, tapi kita jarang tahu apakah maksud act1vism itu.

Oleh kerana perkataan Akt1vism ini kita pinjam Bahasa Inggeris, maka kita akan lihat maksud dalam kamus Bahasa Inggeris.

Dalam kamus Oxford, maksud aktivism ialah dasar atau tindakan menggunakan kempen yang gigih untuk membawa perubahan p0l1tik atau s0sial.

Di sini kita dapat lihat terdapat dua jenis aktivis iaitu p0l1tik dan sosial. Saya akan bercerita tentang aktivis s0sial dari kaca mata agama dan setiap perbuatan, suruhan atau taqrir Nabi Muhammad(hadis).

Pertama, kita selalu melihat aktivis ini sering melakukan aktiviti-aktiviti kemanusian untuk membebaskan manusia dari kej4h4tan seseorang seperti di P4lest1n, Syri4 dan Roh1ngya.

Aktivis ini juga sering membantu manusia lain jika mereka dalam kesusahan seperti jika berlaku gem p4 bumi, b4njir dan sebagainya lagi.

Tidakkah kita sedar, perkara ini telah lama dibuat oleh oleh Abu Bakar apabila Bilal dis1ks4 oleh tuannya Umayyah, Abu Bakar datang untuk membebaskan Bilal dari kej4h4tan Umayyah. [Ringkasan siyar alam an-nubala]

Kita juga seringkali mendengar hadis nabi, “Barangsiapa melapangkan seorang mukmin dari salah satu kesus4han dunia, maka Allah akan melapangkannya dari salah satu kesusahan di hari ki4mat. Dan barangsiapa meringankan penderitan orang lain, maka Allah akan meringankan penderitaannya di dunia dan akh1rat.” (Hadis Muslim no 2699)

Kedua, Kita juga sering kali melihat aktivis-aktivis ini sering kali turun di tempat-tempat gel4nd4ngan untuk memberi manusia yang kurang bernasib baik ini makan dan mengajarkan ilmu kerana mereka ini tidak bersekolah.

Aktivis ini juga sering membantu anak y4tim yang kesusahan. Kita hanya bernasib baik tuhan lahirkan kita dalam keluarga yang baik.

Jika kita membaca al-Quran, terlalu banyak ayat-ayat Quran yang menyuruh kita untuk memberi makan dan memuliakan anak yatim.

Jika kita membuka surah al-Insan ayat 6-9. Kita dapat melihat bahawa antara ciri-ciri hamba Allah yang dapat minum mata air di syurga ialah orang yang memberi makan pada orang m1skin, anak yatim dan orang tetawan. Inilah Islam.

Ketiga, kita juga selalu mendengar bahawa aktivis-aktivis ini selalu mengajar orang untuk mengaji sehingga membuat program yang dinamakan street ngaji.

Tidakkah kita sering mendengar sabda nabi, “Sebaik-baik kalian adalah orang yang belajar Al-Qur`an dan mengajarkannya.” (Hadis bukhari no 5027)

Saya tutup dengan satu hadis yang sangat mahsyur dalam kalangan orang awam. “Seorang wanita penz1n4 telah mendapatkan ampunan. Dia melewati seekor 4n1ng yang menju lurkan lidahnya di pinggir sumur. Anj1ng ini hampir saja m4ti keh4usan, (melihat ini) si wanita pel4cur itu melepas sepatunya lalu mengikatnya dengan penutup kepalanya lalu dia mengambilkan air untuk 4njing tersebut. Dengan sebab perbuatannya itu dia mendapatkan ampunan dari Allâh Azza wa Jalla.”

Kita tahu semua dari kita ingin masuk syurga dan mahukan ampunan Allah, jika seorang pel4cur yang memberi makan seekor bin4tang juga boleh masuk syurga, mengapa tidak orang yang memberi makan anak yatim dan orang miskin juga boleh ke syurga? Yang penting ikhlas.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Iluvislam

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Agama, Nabi Dan Aktivism"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*