“Sujud Syukur Seorang Bapa” – 18 Tertduh K3s Zulfarhan Didapati Bers4lah, Penuntut UPNM Kena Bela Diri

Setelah sekian lama menunggu, k3s der4 yang menyeb4bkan kem4tian seorang penuntut UPNM, Zulfarhan Osman Zulkarnain akhirnya terjawab juga, hari ini.

Menurut Harian Metro, Hakim Datuk Azman Abdullah memutuskan 18 penuntut UPNM terbabit bers4lah dan mereka diperintahkan untuk membel4 diri oleh M4hkamah Tinggi Kuala Lumpur. 

Kes ini diputuskan sedemikian selepas pihak pend4kwaan berjaya membuktikan k3s prima f4cie di akhir k3s pend4kwaan.

Hanya seorang tertvduh beb4s mutlak yang lain diperintah bela diri

Walau bagaimanapun, daripada 19 orang sebelum ini, seorang saja penuntut yang disahkan bebas mutlak iaitu Muhammad Akmal Akif Alias, 23, yang dilepaskan dan dibebaskan tanpa dipanggil membel4 diri bagi pertuduhan menceder4kan Zulfarhan Osman.

Lima daripada tertvduh iaitu Muhammad Akmal Zuhairi Azmal, Muhammad Azamuddin Mad Sofi, Muhammad Najib Mohd Razi, Muhammad Afif Najmudin Azahat dan Mohamad Shobirin Sabri diperintahkan untuk membela diri atas pertudvhan membvnvh.

Sumber: Utusan

Manakala Abdoul Hakeem Mohd Ali juga diperintah membela diri atas pertvduhan bersub4hat membvnvh m4ngsa.

Pertvdvhan juga dibuat mengikut S3ksyen 302 dan 109 K4nun Keseks4an yang memperuntukkan hukum4n m4ti m4ndatori, jika s4bit kes4lahan. 

Sementara 12 penuntut yang lain pula diarah membel4 diri atas pertvduhan sengaja menyebabkan ced3ra terhadap m4ngsa bagi maksud memer4s ugut untuk dapatkan peng4kuan mencur1 laptop.

Bapa seb4k sujud syukur di kompleks m4hkamah

Sebak dan terharu dengan keputusan m4hkamah, bapa Zulfarhan, Zulkarnain Idros dirakam sempat sujud syukur di koridor Kompleks Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Allahhh sedihnya tengok… 

Kenapa bela diri kalau dh dibuktikan bers4lah… ini jawapannya! 

Dalam kegembiraan menerima berita mengenai Zulfarhan, ada juga netizen yang cur1ous mengapa tertvduh kena membela diri walaupun mereka sudah dibuktikan bers4lah. Ini jawapannya.

Kita doakan yang terbaik buat keluarga m4ngsa dan keadilan untuk Zulfarhan. 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Lobak Merah

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "“Sujud Syukur Seorang Bapa” – 18 Tertduh K3s Zulfarhan Didapati Bers4lah, Penuntut UPNM Kena Bela Diri"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*