Ketawa Penawar Terbaik?

Laughter is the best medicine. Pepatah Inggeris ini mungkin tidak asing lagi pada pendengaran kita.

Maka, berpasakkan pendapat bahawa ketawa itu penawar terbaik duk4, mutakhir ini keb4njiran program televisyen berbentuk program realiti dan filem komedi semakin mendapat tempat di hati rakyat tanah air.

Persoalannya, adakah benar ketawa itu boleh mengubat duk4 atau hanya sekadar propaganda media bagi menaikkan rating rancangan televisyen?

Rendahnya Mutu Lawak

Indah dan sempurnanya Islam itu kerana ia mendidik bagaimana kita menjalani hidup kita. Dari sebesar-besar perkara yang melibatkan pemerintahan sesebuah negara sehinggalah dalam hal sekecil ketawa, semuanya lengkap terkandung dalam syariat.

Ketawa itu tidak pernah menjadi satu kesalahan dalam agama. Ditegaskan lagi, ketawa itu bukanlah satu kesalahan. Malah, terbukti secara klinikal, apabila ia mampu mengurangkan tek4nan perasaan dan membantu kesihatan j4ntung.

Akan tetapi, jika disorot kembali program televisyen yang berasaskan komedi lawak jenaka yang tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan di tanah air kita, seakan-akan belum diketemukan dengan satu lawak jenaka yang mendidik.

Tidak keterlaluan jika dikatakan hampir kesemuanya lawak yang mengajak para audiensnya hanya tertawa berdek4h-dek4h, terkeluar air mata sehingga menekan-nekan perut bahana dahsyatnya tahap keluucuan komedi mereka, tetapi isinya hampas.

Bagai kata pepatah, lebih sudu dari kuah. Itulah yang masyarakat kita bangga-banggakan dan war-warkan sebagai ketawa penawar terbaik duk4.

Kesan Ketawa Berlebihan

Dari Abu Hurairah radhiallahu anhu, beliau berkata : Rasulullah sallallahu alaihi wa sallam bersabda:

“Janganlah kalian banyak tertawa, kerana banyak tertawa akan mematikan hati.”

(Hadis Riwayat At-Tirmizi no. 2227, Ibnu Majah no. 4183 dan dinyatakan sahih oleh Al-Albani dalam Sahih Al-Jami’ no. 7435)

Panduan Terbaik Sepanjang Zaman

Jadi, apa yang boleh dijadikan panduan?

Teguran dari Allah yang bermaksud :

“Oleh itu bolehlah mereka ketawa sedikit dan men4ngis yang banyak, sebagai balasan terhadap apa yang mereka selalu perbuat.”

(At-Taubah : 82)

Dari Aisyah binti Abu Bakar radhiallahu anha, beliau berkata:
“Saya tidak pernah melihat Rasulullah sallallahu alaihi wa sallam tertawa terb4hak-b4hak hingga kelihatan tenggorokan baginda, baginda biasanya hanya tersenyum.”
(Hadis Riwayat Al-Bukhari no. 6092 dan Muslim no. 1497)

Lihatlah betapa indahnya akhlak yang dipamerkan oleh qudwah kita sepanjang zaman. Apakah tidak terkesan lagi di hati bila dibuat perbandingan dengan diri sendiri?

Mengambil Ub4t

Ub4t, jika diambil mengikut portion yang ditetapkan, ia menjadi penawar buat s4kit yang dihidapi. Tetapi, jika over-dosage, ia akan memud4ratkan pes4kit.

Sama seperti ketawa, jika ketawa dengan bersederhana dan berpada-pada, ia menjadi penyeri hidup kita. Tetapi jika berlebihan, ia bakal membawa mudh4rat khususnya kepada hati.

Tuntasnya, bersederhanalah. Apa sahaja yang dibuat dengan melamp4ui batas, bakal membawa keros4kan dan mudh4rat.

Senyum itu satu kesederhanaan. Kesederhanaan yang sangat indah.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber : Iluvislam

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Ketawa Penawar Terbaik?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*