Baru Berpisah Dengan Fizo Omar, Mawar Ditegur Oleh Netizen Gara-Gara Perkara Ini

Ahli perniagaan tudung, Mawar Abdul Karim diser4ng warganet gara-gara memuat naik gambar dirinya sedang berseronok bersama anak, Wan Maryam di sebuah pusat membeli-belah malam tadi.

 

Rata-rata warganet mempertik4ikan tindakannya yang seolah-olah langsung tidak menghiraukan status dirinya yang sedang dalam tempoh edah selepas bercer4i dengan pelakon Fizo Omar enam hari lalu.

Atas sebab itu, Mawar kemudiannya ‘diser4ng’ warganet yang merasakan dia tidak wajar untuk berkongsi kegembiraan itu kepada pengguna sosial media.

Walaupun sekadar mahu menggembirakan anak, Mawar sepatutnya arif tentang batas hukvm yang perlu dipatuhi sepanjang dalam tempoh tersebut. Tindakannya itu sebenarnya mengundang fitn4h.

Antara Teguuran Orang Ramai

“Di rumah pun boleh membahagiakan anak. Tidak perlu sampai keluar rumah”.

“Dalam tempoh edah kan, jadi beringatlah,” antara komen ped4s warganet yang dilemparkan dalam ruangan Instagram Mawar.

 

Mawar berkahwin dengan Fizo pada 2013 sebelum mengambil keputusan untuk berpisah pada 10 Julai lalu. Perkahwinan pasangan itu menjadi perbualan selepas Fizo dikatakan menyambut Aidilfitri secara berasingan.Hak penjagaan Wan Maryam yang kini berusia dua bulan diberikan kepada Mawar.

Maksud Iddah (sumber wikipedia)

Islam sebagai satu cara hidup yang lengkap telah menyusun secara terperinci perkara-perkara yang berkaitan dengan nikah, cer4i dan rujuk sebagai satu panduan hvkum yang wajib dipatuhi oleh umat Islam.Bagi isu yang melibatkan percer4ian, terdapat beberapa aspek yang perlu diberi perhatian seperti nafkah `iddah, mut`ah, hak penjagaan anak dan pembahagian harta sepencarian. Selain daripada itu, satu lagi perkara penting bagi seorang isteri yang diceraikan ialah tempoh `iddah yang wajib ditempuh oleh mereka.

Iddah (Bahasa Arab: العدة‎; tempoh menunggu) ialah suatu tempoh masa yang dilalui oleh seseorang perempuan selepas percer4ian atau kem4tian suami di mana dia tidak boleh menikah semula. Tujuannya untuk memastikan kekosongan r4himnya dari mengandung dan tempohnya bergantung kepada berapa kali dia mengalami h4id. Biasanya, tempoh iddah bagi wanita sesudah cer4inya dengan bekas suaminya yang dulu adalah tiga kali datang bersih kitaran h4id dan wanita yang sesudah meningg4lnya suaminya tempoh iddah adalah selama 4 bulan dan 10 hari (dikira mengikut tahun Hijrah) .

Dalam tempoh iddah ini, bekas isteri dihar4mkan berkahwin dengan orang lain. Tujuan dikenakan iddah ialah bagi memastikan r4him wanita tersebut suci daripada sebarang j4nin bagi mengelakkan ketidakpastian nasab sebenar anak jika perkahwinan baru dengan lelaki lain berlaku.

Dalam tempoh iddah, suami boleh rujuk kembali dengan syarat isteri adalah dalam iddah Raj’ie.

Jenis-Jenis Iddah

Ia terbahagi kepada 2 iaitu :

a) Iddah Raj’ie iaitu iddah yang membolehkan bekas suami merujuk semula isterinya. Ia hanya untuk talak satu dan talak dua sahaja.

b) Iddah Bain iaitu iddah yang tidak membolehkan bekas suami merujuk semula isterinya melainkan dengan akad nikah yang baru. Ia merangkumi :

1) Talak Tiga

2) Lian

3) Fasakh

4) Khuluk (Tebus Talak)

5) Ila’

6) Isteri yang belum diseetvbuhi

Iddah Perempuan Yang Dicer4ikan

Iddah bercer4i masa hidup

1) Perempuan yang masih ada haid, eddahnya 3 kali suci h4id

2) Perempuan yang belum datang h4id @ belum cukup umur @ telah putus h4aid, iddahnya 3 bulan

3) Perempuan yang mengandung, iddahnya sehingga melahirkan anak

Iddah bagi perempuan kem4tian suami

1) Perempuan yang tidak mengandung, iddahnya 4 bulan 10 hari

2) Perempuan yang mengandung, iddahnya sehingga melahirkan anak

TIPS TAMBAHAN

# Sekiranya perempuan tersebut dicer4ikan dengan iddah raj’ie, kemudian bekas suaminya meningg4l dalam tempoh eddah tersebut, maka eddahnya bertukar kepada iddah kem4tian suami.

# Perempuan yang dicer4ikan sebelum diseetvbuhi tiada iddah. Sementara wanita yang kem4tian suami wajib iddah walaupun belum diseetvbuhi.

# Bagi perseetvbuhan syubhah (tersilap menyangka isterinya tetapi orang lain) iddahnya adalah sama seperti perempuan yang dicer4ikan sama ada ditalak @ kem4tian suami.

# Orang yang berzin4, tiada iddah kerana iddah bertujuan untuk memelihara nasab sementara zin4 tidak sah taraf nasabnya berdasarkan pendapat Abu Bakar, Umar dan pengikut Mazhab Syafie dan Hanafi.

Hak-Hak Isteri Yang Dicer4ikan

a) Isteri yang berada dalam iddah Raj’ie berhak mendapat nafkah dan tempat tinggal selama tempoh iddah

b) Isteri yang berada dalam iddah Bain adalah seperti berikut :

1) Isteri yang tidak hamil hanya berhak mendapat tempat tinggal

2) Isteri yang hamil berhak mendapat tempat tinggal dan nafkah

3) Isteri yang kem4tian suami berhak mendapat tempat tinggal sebagaimana semasa kem4tian suaminya

TIPS TAMBAHAN

* Perempuan yang nusyuz (derh4ka) tidak layak mendapat nafkah dan tempat tinggal.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

SumberKredit:MHETV via monyethijau

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "Baru Berpisah Dengan Fizo Omar, Mawar Ditegur Oleh Netizen Gara-Gara Perkara Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*