10 Sebab Solat Tidak Diterima Oleh Allah

Solat tidak diterima oleh Allah SWT. Takut bila kita mendengarnya. Manakan tidak takut, solat adalah tiang agama dan merupakan ibadah yang pertama disyariatkan dan yang paling akhir sekali ditinggalkan oleh manusia. Solat merupakan ibadah yang sangat penting, istimewa dan unik. Jika solat tidak diterima oleh Allah, habislah kita.

Solat secara langsung dapat menghubungkan hamba dengan penciptanya.  Dari segi amalan ibadah, solat dipenuhi dengan sebutan takbir, tahmid dan zikir. Tanpa solat nescaya sia-sia ibadah kita yang lain.

Solat merupakan ibadah yang ringan dan mampu dikerjakan oleh setiap orang. Ringan atau beratnya ibadah solat bergantung kepada tahap keimanan seseorang. Semakin beriman seseorang itu semakin mudahlah ia melakukannya.

Sebagai contoh, solat subuh amatlah sukar untuk seseorang bangun dari tidur tambahan dalam keadaan  kesejukan. Bagi mereka yang mempunyai keimanan yang mantap, mereka  akan bangun dan menyempurnakan solat subuh.

Orang yang meninggalkan solat fardhu adalah amat buruk dan sangat ke ji sekali, malaha terlebih ke ji daripada Ibl1s. Ini kerana Ibl1s hanya enggan sujud kepada nabi Adam a.s. yang merupakan makhluk, tetapi orang yang meninggalkan solat adalah seorang yang enggan bersujud kepada Allah s.w.t yang merupakan Khaliq (pencipta).

Allah s.w.t telah menceritakan di dalam al-Quran, bahawa ahli syurga (Ashabul Yamiin) telah bertanya kepada penghuni ner4k4, yang bermaksud:

“Apakah yang menyebabkan kamu masuk ke dalam ner4k4?”

Mereka menjawab:

“Kami dahulu bukan daripada golongan orang-orang yang bersolat.”

Sesungguhnya ganjaran solat sangatlah besar. Ibadah ini dapat membantu menyelamatkan manusia daripada azab akh1rat. Solat juga dapat menghilangkan kegelisahan, mendatangkan ketenteraman, ketenangan dan kebahagiaan.

Dalam hadis dan pelbagai pendapat ulama menyebutkan bahawa solat dapat membantu memakbulkan doa seseorang.

Sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud:

“Sesiapa yang menjaga solat, maka solat itu adalah cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan sesiapa yang tidak menjaganya, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya.”

 

10 SEBAB SOLAT TIDAK DITERIMA

1. Lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.

2. Lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.

3. Lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.

4. Lelaki yang melarikan diri.

5. Lelaki yang minum ar4k tanpa mahu bertaubat.

6. Perempuan yang suaminya marah kepadanya.

7. Perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.

8. Pemimpin yang som bong dan zalim.

9. Orang-orang yang suka makan rib4’.

10. Orang yang solat tetapi tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang mung kar.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

“Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah S.W.T dan jauh dari Allah.”

Hassan r.a berkata:

“Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mung kar dan kej1, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari ki4mat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk.”

Salah satu sifat kesempurnaan Allah SWT iaitu baik dan suka kepada sesuatu yang sempurna. Allah SWT tidak menerima suatu keyakinan, ucapan dan perbuatan kecuali yang sempurna dan baik. Ibadah solat merangkumi kepercayaan, ucapan dan perbuatan.

Solat yang terbaik adalah keyakinan yang benar, ucapan yang teratur dan perbuatan yang mencerminkan sikap dan perbuatan Rasulullah SAW.

Solat yang dikerjakan mengikut cara Rasulullah SAW. akan memperoleh ketenangan, ketenteraman dan sekaligus dapat mendidik jiwa manusia kearah yang benar dan baik. Di samping itu, sembahyang dapat juga melahirkan sifat mahmudah dan menolak sifat mazmumah.

WALLAHUA’LAM..

Semoga perkongsian Solat Yang Tak Diterima Allah ini dapat membantu menambahkan pengetahuan sesiapa sahaja untuk lebih tahu tentang ini. Semoga bermanfaat.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! SK Press

Sumber: Media Maklumat

 


Apa kata anda?

Be the first to comment on "10 Sebab Solat Tidak Diterima Oleh Allah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*